Dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: Eenheid

2 min. leestijd

De leiders van de NAVO, G7 en de Europese Unie willen vooral eenheid uitstralen. Maar dat gaat niet vanzelf. De Amerikaanse president had ze het nog zo het hart gedrukt: wees één, vorm een blok, maar hij had z’n hielen nog niet gelicht of de 27 leiders begonnen weer fanatiek het eigen standpunt te verdedigen.

Nederland verzette zich tegen al te drastische ingrepen op de energiemarkt. We verdienen aan het doorverkopen van gas (de befaamde gasrotonde) en hebben flink wat capaciteit om gas onder de grond op te slaan. Maar een maximum aan de energieprijs zorgt volgens het kabinet er voor dat die hele gasmarkt in kan storten. Een onderzoek naar de mogelijkheden van ingrijpen door de Europese Commissie is dan ook het enige waar Nederland mee kon instemmen. En diezelfde Europese Commissie mag gas aankopen, maar dat hadden de ministers van Energie (Rob Jetten) al eerder besloten.

Top met China

De hoop van de Europese leiders (en de Amerikaanse president) is dat China, dat goede relaties met Rusland heeft, president Poetin tot de orde kan roepen. Komende week is er een EU-China top en de hoop is dat de Europese Unie de Chinezen kan overtuigen om partij te kiezen. Makkelijk zal dat niet worden, want de Europese Unie staat de laatste tijd niet op goede voet met China.

De oorlog gaat ondertussen gewoon verder. Terwijl de rest van de wereld zich zorgen maakt over de levering van graan en zonnebloemolie vreest Oekraïne een herhaling van de jaren dertig: Holodomor, de hongersnood. Het systematisch inzetten van honger als wapen in de strijd.

Deze geopolitieke ontwikkelingen en meer lees je in dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie