Europees Parlement geeft groen licht aan natuurherstelwet

Het was even nagelbijten, maar de natuurherstelwet overleefde de definitieve stemming in het Parlement. De conservatieven en christendemocraten hoopten de wet op het laatste moment nog te torpederen. Maar een meerderheid van het Europees Parlement stemde dinsdag in met de groene doelstellingen van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans.

4 min. leestijd

De omstreden natuurherstelwet – het geesteskind van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans – is wat het Europees Parlement betreft een feit. Europarlementariërs stemden dinsdagmiddag voor het laatst over de wet die ervoor moet zorgen dat natuur in Europa de kans krijgt zich te herstellen.

De stemming van dinsdag zou niets anders moeten zijn dan een formaliteit, maar op het laatste moment kwam er toch nog veel tegenstand uit conservatieve en christendemocratische hoek. Die tegenstand was uiteindelijk niet sterk genoeg.

Omstreden wet

De biodiversiteit in Europa gaat achteruit. Door vervuiling, overbemesting en het krimpen van natuurgebieden krijgen dieren en insecten het moeilijk. En dat terwijl ze een belangrijke rol spelen in de balans van het milieu. Een gezonde natuur zorgt voor meer voedsel, bijen bestuiven bijvoorbeeld bepaalde gewassen. En veel bomen en planten nemen CO2 op en werken zo klimaatverandering tegen. Reden om de natuur te beschermen dus, vindt het Parlement.

De natuurherstelwet moet ervoor zorgen dat Europese natuur weer gezond wordt. Tegen 2030 moeten EU-landen 30 procent van de natuurgebieden die nu in slechte staat verkeren weer gezond maken. In 2040 moet dat 60 procent zijn en 2050 90 procent.

Spanning

Hoewel het Europees Parlement zich al vaker over de natuurherstelwet gebogen heeft, was het dinsdag geen gereden race. Tegenstanders van de wet hoopten de wet op het laatste moment nog te verwerpen. Dat zou betekenen dat de wet terug naar de tekentafel zou moeten. Slechts 273 Europarlementariërs waren het daarmee eens en dat was niet genoeg. Het CDA, en een groot deel van hun christendemocratische (EVP) collega’s, stemden voor verwerping. Ook de Nederlandse leden van de ECR stemden voor verwerping. De ChristenUnie, ook deel van de EVP, stemde tegen verwerping van de natuurherstelwet.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

De ECR, waar JA12 en de SGP bij aangesloten zijn, hoopte de natuurherstelwet nog te verzwakken door amendementen in te dienen, maar ook daar was niet genoeg steun voor. Uiteindelijk stemden 329 Europarlementariërs in met de natuurherstelwet. Een meerderheid dus.

Opgelucht

Uit het kamp van voorstanders van de wet klinken opgeluchte reacties. “Dit is de eerste wet die bepaalt dat overheden aan de slag moeten met natuurherstel, maar de wet laat uitdrukkelijk ruimte voor waar en hoe landen dat precies willen doen. Het is dus aan Nederland om zelf naar de beste invulling te zoeken, die ook past bij beleid wat al in gang is gezet, maar zonder nog meer vertraging”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

Ook Mohammed Chahim (PvdA) is blij dat de wet eindelijk aangenomen is. “Dat is beter voor de natuur én beter voor de boer.” Boeren en natuur staan niet tegenover elkaar, zegt Chahim. Ze horen juist hand in hand te gaan. “Boeren verdienen een eerlijke prijs voor hun producten, zoals de natuur een eerlijke kans moet krijgen te herstellen, om de wereld leefbaar te houden.” Volgens Chahim zijn het niet de groene maatregelen uit Brussel die hinderlijk zijn voor de boeren, maar moeten vooral de grote agro-industrieën aangepakt worden.

Kritiek

Het CDA is teleurgesteld. Europarlementariër Tom Berendsen wijst erop dat de doelen die de natuurherstelwet oplegt, realistisch gezien niet gehaald kunnen worden. Hij denkt terug aan de stikstofcrisis. Nederland moest op slot. Er mocht niet meer gebouwd worden en ook boeren konden niet uitbreiden, omdat de limiet aan stikstof in het milieu bereikt was. De doelstellingen uit de natuurherstelwet nu wettelijk vastleggen, vindt hij onverantwoord. “Dat is geen oplossing, en zet ons land verder op slot”, aldus Berendsen.

Bert-Jan Ruissen (SGP) betreurt dat de wet het gehaald heeft. Hij was een van de voorstanders om de natuurherstelwet te verwerpen. Hij noemt de beslissing van het Europees Parlement een ongelukkig besluit. “Dit zet ons platteland op slot. De effecten worden enorm, een ‘stikstofcrisis 2.0’, aldus Ruissen. “Natuurbescherming wordt de leidende prioriteit, belangrijker dan verkeersveiligheid of woningnood, ook buiten Natura-2000 gebieden.” Volgens Ruissen hebben gemeenten en provincies amper ruimte om invulling te geven aan de wet.

Voor de wet echt in werking treedt, moeten alleen de EU-landen formeel nog stemmen over de natuurherstelwet. Het Nederlands kabinet werkt nu aan een impactanalyse van de wet. Daarin wordt gekeken wat de wet betekent voor Nederland. De komende weken zal ook de Tweede Kamer ingelicht worden.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie