Dit zijn de duurzame koplopers van Nederland in Europa

De Europese Commissie heeft de 100 EU-steden bekendgemaakt die deelnemen aan de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030.

2 min. leestijd

Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Helmond. Dat zijn de Nederlandse steden die vanuit Brussel geselecteerd zijn voor het programma ‘Cities Mission‘ om een klimaat neutrale en slimme stad te worden in 2030. Voor de EU-missie zijn in totaal 100 steden geselecteerd uit verschillende lidstaten.

“We hebben hard gewerkt om onderdeel te worden van deze EU-missie,” zegt wethouder Robert van Asten over de deelname van Den Haag. “Geweldig om te zien dat Den Haag nu een van de innovatieve voortrekkers wordt voor een uitstootvrije toekomst.”

Klimaatcontract

Maar het harde werk is nog niet voorbij. De komende tijd moeten de steden een klimaatcontract opstellen, waarin wordt beschreven hoe ze de stad klimaatneutraal willen maken. Tijdens de missie krijgen de steden advies van verschillende experts over hoe ze hun stad duurzamer kunnen maken en de mogelijkheid om mee te doen aan innovatieve duurzame projecten.

Motor achter verandering

Ook Eurocommissaris Frans Timmermans feliciteerde de steden en benadrukte het belang van steden in de klimaattransitie. “Of het nu gaat om het groener maken van stedelijke ruimten, het aanpakken van luchtvervuiling, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteitsoplossingen: steden zijn vaak de motor achter de veranderingen die Europa nodig heeft om te slagen in onze overgang naar klimaatneutraliteit. Ik kijk uit naar de oplossingen die de steden zullen ontwikkelen om de inwoners en bedrijven naar een groenere toekomst te leiden.”

In totaal wordt er vanuit het ‘Horizon Europe’ programma €360 miljoen euro uitgetrokken om de verduurzaming in de 100 steden op gang te helpen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie