Dit is Europa door het oog van Mario Draghi

Van oorlog tot uitbreiding, de Italiaanse premier Mario Draghi werpt een blik op het Europa van vandaag en de uitdagingen van morgen.

3 min. leestijd
EP Plenary session – Debate with Mario DRAGHI, Prime Minister of Italy

Europa moet op de schop. Meer aandacht voor defensie, meer solidariteit als het om vluchtelingen gaat en niet al te terughoudend over de uitbreiding van de EU; snel beginnen met de gesprekken met Albanië en Noord-Macedonië. En ook Oekraïne moet snel lid kunnen worden. Draghi zegt het niet hardop, maar vindt dat landen als Nederland niet te veel op de rem moeten staan.

Draghi spreekt vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. “Hoog op de agenda staat de vormgeving van een nieuw Europa in een gevaarlijk en onzeker geopolitiek tijdperk. We moeten onze burgers veiligheid kunnen bieden.” Draghi wil forse investeringen in defensie zodat de slagkracht en reactiesnelheid van Europa in crisissituaties verbetert. Italië stuit hierbij op weerstand uit Nederland. Onder Draghi vervulde Italië ook al een voortrekkersrol in het doorvoeren van strenge maatregelen tegen Rusland.

De Italiaanse premier en oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi spreekt vandaag het Europees Parlement toe als tweede spreker, na de Estlandse premier Kaja, in een reeks debatten over de toekomst van de Europese Unie. Draghi maakt de balans op: hoe staat het ervoor in Europa en wat kan beter?

De opdracht voor Brussel

De premier wijst op het belang van het Strategisch Kompas, de Europese plannen voor een sterkere veiligheid en defensie tussen nu en 2030. “Die plannen werden goedgekeurd en moeten nu snel in praktijk worden gebracht.” Meer coördinatie is dan ook de sleutel tot succes, aldus Draghi. De premier stelt ook voor om een conferentie te organiseren waarbij de investeringen in Europese defensie in kaart worden gebracht.

Naast het beter coördineren van de gezamenlijke aanpak, moet ook de uitbreiding van de Europese Unie serieus worden genomen, aldus Draghi. “Landen die lid willen worden zijn geen bedreiging voor het Europees project, maar maken hier juist deel van uit. Italië steunt Albanië en Noord-Macedonië in de start van de onderhandelingen. We willen ook Oekraïne in de Europese Unie!”

Oekraïne staat centraal

“Vrede op ons continent, één van onze grootste verworvenheden, kwam op de helling te staan door de Russische invasie van Oekraïne”, benadrukt Draghi. Volgens hem hebben de gezondheidscrisis en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne de Europese Unie enorm onder druk gezet. “De lidstaten proberen de gevolgen nog te verwerken.” 

“Het grootste doel van de Europese Unie op dit moment is het bespoedigen van een wapenstilstand.” Italië wil zich hiervoor blijven inzetten, stelt de premier. Draghi geeft aan dat andere Europese landen, zoals Oostenrijk, een voorbeeld zijn voor de rest: Oostenrijk heeft zich enorm ingezet voor de opvang van oorlogsvluchtelingen bijvoorbeeld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie