Rome werd niet op één dag gebouwd en zo is het ook met de Europese sancties tegen de agressie van de Russische federatie tegen Oekraïne. Het kost tijd, middelen en kennis. En voor dat laatste kun je bij de Italianen aankloppen. Door de jarenlange strijd tegen de maffia – de georganiseerde misdaad in het land – is de overheid gehard in het aanpakken van criminele netwerken. Premier Rutte trok daarom naar Rome om daar met zijn Italiaanse collega Mario Draghi te spreken over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne, sancties, energietoevoer en de Europese economie die dit alles moet overkomen.
Nieuwe sancties?
In het licht van de oorlogsmisdaden begaan in Boetsja en elders in Oekraïne, buigen de twee regeringsleiders in ieder geval het hoofd over nieuwe sancties tegen Rusland. “Een bezoek dat van belang is om een gemeenschappelijk beeld uit te dragen, ondanks alle verschillen in Europa”, stelt Italië-kenner Sven van Houdt aan WNL. Naast maatregelen die het Russische regime veroordelen moet de Europese Unie volgens premier Rutte ook haar onafhankelijkheid van Rusland als het aankomt op energievoorziening, zien te versterken: “Een snelle overgang naar duurzame energie is hiervoor essentieel. Het is belangrijk dat we hierbij als Europese Unie gezamenlijk optrekken.”
Overigens werd er ook gepraat over de koopkracht van Nederlanders en Italianen, de gevolgen van de hoge energieprijzen en tot slot het begrotingsbeleid. Rutte en Draghi hadden het namelijk over het moderniseren van het Stabiliteits- en groeipact van de Europese Unie, een reeks afspraken waarmee verschillende landen van de Economische en Monetaire Unie de waarde van de euro stabiel willen houden. Met een modernisering van die plannen kunnen begrotingstekorten en overheidsschulden beter gecorrigeerd worden.