Tegen de verwachtingen van de meeste economen in, is de inflatie in de eurozone in augustus niet verder gedaald. Met 5,3 procent bedroeg ze exact evenveel als een maand eerder. Dat is wederom veel meer dan de ‘gezonde’ 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt.
In Nederland daalde de inflatie wel fors van 5,3 procent in juli naar 3,4 procent in augustus. Dat de inflatie van de eurozone niet daalt, komt doordat ze in veel andere lidstaten juist steeg. Vooral Frankrijk en Spanje wegen daarbij zwaar door. De energieprijzen die weer licht stegen, liggen aan de grondslag.
Wat wel goed nieuws is, is dat de kerninflatie (de inflatie zonder de volatiele voedsel-, energie- en tabaksprijzen) met 0,2 procentpunten daalde ten opzichte van juli.
Laatste renteverhoging?
Al in juli liet ECB-voorzitter Christine Lagarde weten dat september wel eens de laatste maand kon zijn waarin ze de rente zou verhogen. Nu de inflatie wederom hardnekkiger blijkt dan verwacht, lijkt dat minder waarschijnlijk. Zo hintte ook ECB-bestuurslid Isabel Schnabel er gisteren al in een speech op dat ze voorstander is om in september de rente opnieuw te verhogen.
Toch wil ING-econoom Carsten Brzeski nog geen te stellige uitspraken doen over een mogelijk nieuwe renteverhoging. “De net uitgekomen vergadernotulen van de ECB bijeenkomst in juli illustreren dat de toon veranderd is. Van pure havikken (red. voorstanders van agressieve renteverhogingen) naar meer twijfel”, schrijft hij op de economieblog van ING. “Maar om eerlijk te zijn weet waarschijnlijk zelfs de ECB zelf pas op de dag voor de volgende vergadering wat het gaat doen.”
Door het stof
Centrale bankiers moesten de afgelopen maanden door het stof kruipen en toegeven dat hun modellen de aanhoudende inflatie volledig verkeerd ingeschat hadden. Uit dezelfde vergadernotulen lijkt de ECB daarom dan ook meer te willen leunen op effectieve data in plaats van op voorspelde data. Dat impliceert dat Lagarde en haar team kunnen doorgaan met het verhogen van de rente totdat ze zien dat de inflatie ook daadwerkelijk onder controle is.
Daarbovenop benadrukte de ECB het afgelopen jaar keer op keer dat de gevolgen van te weinig renteverhogingen kwalijker zouden zijn dan die van te veel. Volgens bestuurslid Schnabel zijn er immers tekens dat de eurozone niet op de rand van een recessie staat, wat een mogelijk gevolg is van de hoge rentes.
Op 14 september zit het bestuur van de ECB samen om de knoop door te hakken.
Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese economische ontwikkelingen? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief De week van de euro