Zo waren alleen Ursula von der Leyen, als voorzitter van de Europese Commissie en Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, in Israël. Maar niet de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel; de man die namens alle Europese landen zou kunnen spreken.
De Europese Unie is diep verdeeld, dat bleek meteen nadat de terroristische acties van Hamas vorige week hadden plaats gevonden: De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhely schortte hoogstpersoonlijk via X (het oude Twitter) de financiële steun aan de Palestijnen op. Maar hij bleek voor z’n beurt gesproken te hebben. Binnen de Europese Commissie werd er anders over gedacht, niet iedereen was voor het stopzetten van alle hulp (inclusief noodhulp), maar ook de lidstaten denken anders over de kwestie.
Communicatielijnen open
Een verdeeld Europa kan geen vuist maken en vrede afdwingen in welke oorlog dan ook. En toch was het de Raad van Europa deze week, waar onder leiding van Tiny Kox in Straatsburg, Israël en Palestina met elkaar spraken. Kox (SP) is voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.
Israël is net als Palestina waarnemer bij de vergadering en mag zodoende ook tijdens de vergaderingen het woord voeren. Waar de Raad bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verstek moest laten gaan, omdat Rusland niks met het vredesproject te maken wilde hebben, zijn ze nu dus in staat om in ieder geval de communicatielijnen open te houden.
Komende dinsdag houden de Europese leiders (online) een spoed Top over de ontstane situatie.
Van maandag tot en met donderdag scherpe analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en veel Europees nieuws van de dag in je mailbox? Dat kan! Abonneer je hier op De Dagvangst.
