Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: Hete Brij

2 min. leestijd

Brussels Peil, de nieuwsbrief van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) lees je hier

De Europese leiders komen maandag bij elkaar, maar het gaat niet lukken om het zesde sanctie pakket tegen Rusland af te kondigen. Hongarije blijft dwars liggen (ze willen meer geld) en de Europese Unie heeft liever geen sanctiepakket dan verdeeldheid in de gelederen. Voorzitter Michel heeft de bespreken van het olie-embargo nu zelfs van de officiële agenda afgehaald.

Ondertussen wordt nog wel getracht om een compromis te vinden, ook vandaag komen de diplomaten bij elkaar om oplossingen te vinden. Premier Orbán van Hongarije heeft voorgesteld om de zaak te splitsen: eerst een boycot van Russische olie via zee en pas later komt de Europese Unie met een ban op olie die via de pijpleidingen gaat. Dat is gunstig voor Hongarije, want het land krijgt alle olie via een pijpleiding die dwars door Oekraïne loopt.

In Oekraïne is men het zat en wordt gesuggereerd dat als er niet snel een oplossing komt, ze zelf zorgen dat de oliepijplijn naar Hongarije wordt afgesloten.

Andere onderwerpen

Als uitkomst van de top wordt een verklaring over voedselzekerheid verwacht in de wereld. De voorzitter van de Afrikaanse Unie spreekt via een videoverbinding met de Europese leiders en ook de Oekraïense president Zelensky zal een toespraak houden.

En dan is er nog dit filmpje. Landbouwminister Henk Staghouwer hield deze week een voordracht tijdens de Landbouwraad. Hij begint monter aan een tekst en let op (zo rond 1.40) als de Brusselse ambtenaar Carla Boonstra schrikt en snel opstaat met een andere tekst. Staghouwer is bezig de verkeerde tekst voor te lezen. Hij haalt OneHealth (gezondheid van dieren en mensen) door elkaar met de situatie in Oekraïne.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie