De defensie-uitgaven moeten omhoog. De boodschap op de komende NAVO-top begin juli in Litouwen zal duidelijk zijn. Onder leiding van de Amerikanen zal opnieuw geëist worden dat ministens twee procent van het bbp militaire uitgaven moeten zijn. De afspraak werd tien jaar geleden tijdens een NAVO-top in Wales gemaakt. En de Amerikanen willen meer. Ze willen dat de spullen ook bij hun gekocht worden.
En dat stuit op verzet van de Europeanen. De Franse president Macron laat niet na om te verkondigen dat Europa soeverein moet zijn. En soeverein betekent in zijn definitie dat juist Europese technologie wordt gebruikt om militair materieel te produceren. De vraag is overigens of de woorden van Macron realistisch zijn. Nu al wordt voor meer dan de helft (van die twee procent) aan materiaal in de Verenigde Staten gekocht.
Eurocommissaris Thiery Breton is onvermoeibaar en prijst overal de Europese waar aan. “We moeten onze defensie inspanningen opvoeren met hulp van de Europese Unie, voor Oekraïne en voor onze eigen veiligheid.”
Maar wat heeft Europa dan te bieden?
Natuurlijk de Duitse Leopard-tank en de Franse straaljager Rafale. Maar verder is het Amerikaans materiaal wat de klok slaat.
De Javelin-antitankraketten zijn populair. Polen koopt de Amerikaanse M1A1 Abrams-tanks (kosten 1,4 miljard). De door Chrysler ontwikkelde tanks werden voor het eerst gebruikt in de Golfoorlog. Bovendien kopen de Polen raketwerpers (High Artillery Rocket Systems) bij Lockheed Martin. Slowakije is bezig met F-16 toestellen en Roemenië wil de nieuwe F-35 kopen, waar trouwens ook Spanje belangstelling voor heeft.
Vorig jaar stegen de defensie-uitgaven van de Europese landen met meer dan dertien procent tot bijna 345 miljard dollar. Dat is ongeveer dertig procent meer dan tien jaar geleden toen die afspraak in Wales werd gemaakt. De reden is; de oorlog in Oekraïne.
Wat kan er gedaan worden?
De Europese Commissie komt volgende week met een nieuw plan voor geld; een zogenoemd soevereiniteitsfonds. Het is onderdeel van wat in Brussel het Green Deal Industrial Plan wordt genoemd. De grote vraag is waar het geld vandaan moet komen voor deze nieuwe pot met geld. De bedoeling is in ieder geval om de groei en ontwikkeling van technologieën die cruciaal zijn voor de digitale en groene transitie, te financieren. Maar hoe deze volzin handen en voeten gaat krijgen is nog de vraag.
Meer lezen over Europese ontwikkelingen op defensie? We hebben elke twee weken een speciale nieuwsbrief. Een abonnement nemen is simpel. Klik hier.