Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: De moeder

3 min. leestijd

Ze wil heel erg graag laten zien dat haar Europa, haar Europese Commissie aan de bal is. Dat oplossingen worden verzonnen in Brussel, kortom: dat al het goede uit Brussel komt. En dus neemt Ursula von der Leyen het ene na het andere initiatief, maar ze vergeet daarbij af en toe politieke rugdekking te organiseren. De leiders van de 27 lidstaten moeten haar wel kunnen volgen, want anders gaat het mis.

Toevallig waren er deze week twee zaken aan de orde waarbij er politieke problemen ontstonden. Om te beginnen het zesde sanctiepakket. Met veel bravoure kondigde Von der Leyen het een maand geleden aan. De olie uit Rusland zou opdrogen. Maar ze vergat een aantal essentiële zaken af te stemmen. Voor Nederland was, er wordt nogal wat Russische olie via Rotterdam aangevoerd, niet geregeld dat olie die nog wel wordt ingevoerd niet mag worden gebruikt om opeens de Nederlanders weg te concurreren.

En die olie blijft komen, omdat met name Hongarije, Tsjechië en Slowakije geen alternatieven op korte termijn hebben. Ook dat was niet goed geregeld. Nederland wilde een harde garantie, maar Hongarije wilde een nog hardere garantie van de andere leiders. En zo stond iedereen voor het blok, omdat ruzie in de tent een grote overwinning van Poetin zou betekenen. En dus werd een compromis gesloten waar met name de Hongaarse premier Orbán zich presenteerde als de grote winnaar. Brussel had naar hem en het Hongaarse volk geluisterd.

Ander inzicht

Nauwelijks een paar dagen later keurde ze met een meerderheid in de Europese Commissie de steun voor het Poolse coronaherstelfonds goed. Twee belangrijke vicevoorzitters Timmermans en Vestager waren tegen. In elk ander land zou een kabinet daarover vallen, maar niet in Brussel. Ursula von der Leyen denkt dat de toezeggingen van de Polen dat ze de onafhankelijke rechtspraak op termijn gaan herstellen, voldoende zijn.

Volgens Timmermans en Vestager zijn die toezeggingen niet voldoende. Ze moeten geschorste rechters meteen in hun functie herstellen, dat was immers de kern van de uitspraak die het Europese Hof over de zaak heeft gedaan. Na het besluit van de Europese Commissie vloog Ursula von der Leyen meteen naar Warschau om het goede nieuws persoonlijk te vertellen, waarna ze in de grote goednieuwsshow van de regerende PiS-partij terechtkwam. Die zien de miljoenen euro’s al binnenstromen voor projecten in gemeenten waar ze de macht hebben. Er zijn weinig tot geen projecten bij in de grote steden, waar momenteel de nood met de vele vluchtelingen het hoogst is. Maar die zijn niet in handen van de PiS. Het kan toeval zijn.

Overigens is de overmaking van dit geld naar Polen in het Europees politieke parcours nog geen gelopen race.

Lees hier meer in de editie van Brussels Peil van deze week.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie