Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: De Franse slag

Het zijn drukke dagen voor de Franse president Macron. Thuis klinkt nog steeds luid protest tegen zijn plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. In China probeert hij de eenheid van Europa en vliegtuigen van Franse makelij te verkopen en dan staat deze week nog een officieel staatsbezoek aan Nederland op de rol.

4 min. leestijd

Laten we daar mee beginnen. Het is officieel, dus met bezoek aan Koning en Koningin, inclusief diner in het Paleis op de Dam, maar woensdag is er een officiële vergadering van het Franse en Nederlandse kabinet samen. Een bijeenkomst zoals Frankrijk ook regelmatig met Duitsland heeft. Er wordt gesproken over onder meer treinverbindingen, luchtvaart, de energieproblemen in Europa, maar ook over het geld, de oorlog en China.

Nederland kan het goed vinden met Frankrijk, sinds het vertrek van de Britten uit de EU. Ook de twee regeringsleiders Rutte en Macron kunnen goed met elkaar opschieten, dat helpt.

Waarom zijn de Fransen opeens onze beste vrienden?

Dat is inderdaad opmerkelijk. Nederland stond in het verleden altijd bijna lijnrecht tegenover de Fransen, weliswaar achter de rug van Groot-Brittannië, maar we blaften ook vrolijk mee. Na het vertrek van de Britten is Nederland op zoek gegaan naar nieuwe vrienden. Wopke Hoekstra, in die tijd nog minister van Financiën, wist een hele reeks landen te verenigen in de Hanze-coalitie, maar dat was vooral op financieel vlak een handige alliantie. Maar de wereld is veranderd, vooral sinds de oorlog in Oekraïne, en in de Europese Unie gaat de discussie steeds minder over het geld. De uitbreiding speelt een grote rol; Nederland hield lang samen met Frankrijk gesprekken met Albanië en Noord-Macedonië tegen, totdat de regels voor die gesprekken werden veranderd. Maar ook migratie en het klimaat (de green-deal) spelen een belangrijke rol.

Opvallend is dat Nederland niet meer met het geheven vingertje klaar staat, maar vooral zaken wil doen. Bij de discussie over de vraag of kernenergie nu groen is of niet, van belang voor subsidies en geld bij grote waterstof projecten, was ons land een van de weinige landen die naar voor- en tegenstanders luisterde en ook bij beide vergaderingen aanwezig was.

En toeval of niet, maar minister Schreinemacher van handel is net voor het bezoek met een grote delegatie ondernemers naar Noord-Frankrijk getogen; de springplank naar de rest van Frankrijk zoals de minister het noemt. Een regio waar elektrische auto’s worden ontwikkeld, nieuwe medische apparatuur en natuurlijk van oudsher de graanschuur van Frankrijk.

Gaat het nog over China?

Zeker. Nederland is heel geïnteresseerd in wat Macron daar samen met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft besproken. Nederland zit redelijk op de Franse lijn dat er best handel gedreven mag worden met China binnen grenzen, maar dat strategische autonomie, het begrip waar het veel over gaat in Europa, niet betekent dat er alleen op het Europese continent mag worden geproduceerd. Zo heeft Frankrijk een overeenkomst in China afgesloten waardoor Airbus ook vliegtuigen in China gaat bouwen voor de Chinese markt.

En verder zal iedereen geïnteresseerd zijn in de pogingen van de Chinese president om verdeel en heers te spelen. Dat begon al met de ontvangst, waar Macron over de rode loper mocht lopen bij aankomst in Peking, terwijl Von der Leyen de gewone uitgang moest nemen (ze vlogen niet samen). Macron werd door een hoge minister opgewacht; Von der Leyen moest het met de minister voor ecologie doen.  Bij de ontvangst in de Grote Hal van het Volk, kwam president Xi naar buiten om Macron op te halen en toen de volgende auto met Von der Leyen stopte, moest ze met alleen een medewerker de trappen bestijgen.

En op het moment dat Macron met Xi aan het staatsbanket zat gaf Von der Leyen die niet mocht aanschuiven elders een persconferentie.

Of China probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen of dat de grote leider boos is over de kritische toespraak die Von der Leyen vlak voor haar bezoek had gehouden, werd niet helemaal duidelijk. Wel zei Xi dat hij hoopt op een constructieve houding van de Europese Unie.  

President Xi “We moeten beter communiceren zodat er wederzijds begrip ontstaat en we verkeerde interpretaties en verkeerde inschattingen voorkomen.”

De enige belofte die Von der Leyen meekreeg is dat president Xi heeft beloofd om de Oekraïense president Zelensky te bellen.

Lees meer scherpe geo-politieke analyses hardnekkige geruchten elke week in de nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon). Abonneer je nu gratis op deze nieuwsbrief via deze link!