Deense feta bezorgt EU hoofdbrekens

2 min. leestijd

Denemarken loopt grote kans op de vingers te worden getikt voor het verkopen van feta. De witte kaas mag namelijk alleen door Griekenland onder die naam worden verkocht. 

Maar omdat Denemarken de kaas buiten de EU verkocht, dacht het wel goed te zitten. Niet dus, vindt advocaat-generaal Tamara Capeta van het Europese Hof van Justitie vandaag. De Europese wet over producten met een beschermde herkomst slaat niet alleen op verkoop binnen de EU maar ook daarbuiten. Het Hof moet dat oordeel nog overnemen, maar in vier op de vijf gevallen volgt het het advies van de advocaat-generaal. 

Beschermde oorsprong

De naam feta wordt sinds 2002 beschermd onder de Europese regeling ‘Beschermde oorsprongsbenaming’. Die is opgezet om namaak van streekproducten tegen te gaan. Griekenland heeft 285 beschermde producten, waarvan meer dan de helft wijn betreft. Nederland ‘scoort’ lager, maar heeft toch nog 37 streekproducten op de lijst staan, zoals Brabantse Wal Asperges, Oude Jenever, kaas uit Edam en Gouda en een paar wijnsoorten.

Er worden vaker rechtszaken gevoerd over de beschermde streekproducten. Zo probeerden horecaondernemers in Barcelona onlangs het monopolie op de naam champagne te omzeilen met het nieuwe ‘champanillo’. Maar met andere, gelijkluidende namen valt de wet niet te omzeilen, oordeelde het Europese Hof in september 2021.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie