De (sociale) top voor dé top

2 min. leestijd

Alle ogen waren gericht op de NAVO-top met de Amerikaanse president Joe Biden en de samenkomst van de Europese regeringsleiders en staatshoofden vorige week. Je zou daarom bijna vergeten dat er een andere top aan vooraf is gegaan: de Tripartiete Sociale Top. Een moment waarop regeringsleiders in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de sociale partners en organisaties over het sociaal beleid en de economische ontwikkeling van de Europese Unie. 

Op tafel

Tripartiete, betekent waar drie partijen bij betrokken zijn. In dit geval de Europese regeringsleiders, werkgevers- en werknemersorganisaties. Via videoconferentie moesten de deelnemers een antwoord zien te vinden op de vraag hoe de economische gevolgen door de Russische invasie van Oekraïne getemperd worden op de lange termijn. Daarbij ging de focus ook naar Oekraïense vluchtelingen die nu in de Europese Unie (tijdelijk) aan de slag willen. 

Bij de tripartite top hebben de Europese instellingen op presidentieel niveau de kans om in gesprek te treden met vertegenwoordigers van het Europees Verbond van Vakverenigingen, de Europese werkgeversorganisatie en SMEunited.

 Véronique Willems, secretaris-generaal van SMEUnited waar ook MKB-Nederland bij is aangesloten, was er ook bij. De sociale partners hebben volgens Willems een kernrol in de opvang van Oekraïeners, bijvoorbeeld door ze te steunen bij taalcursussen. “De sociale partners zitten op de juiste plek om uitdagingen op de arbeidsmarkt, van het behouden van banen tot het vergemakkelijken van integratie, aan te pakken”. Anderzijds stelt Willems, namens SMEunited, dat ze de acties van de Europese Raad om minder afhankelijk te worden van Rusland op het vlak van energievoorraad steunen.

Eén vuist

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel sprak klare taal: “Een eensgezinde tripartiete reactie zal van cruciaal belang zijn om de enorme sociale en economische gevolgen van deze oorlog aan te pakken. Regeringen, werkgevers, werknemers – allemaal samen met één gemeenschappelijke en eensgezinde reactie.” Michel benadrukt dat een gezamenlijke bijdrage het verschil kan maken “zoals tijdens de corona­crisis”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie