Terwijl heel Nederland in de rij staat om te stemmen, wordt er ook in het buitenland opgelet. Een in Europa bekende oud-Eurocommissaris (Frans Timmermans) is immers één van de lijsttrekkers en dan is er ook nog eens de opkomst van nieuwe partij NSC en de hoge score die de PVV van Wilders haalt in de peilingen.
De oosterburen
Wilders krijgt de aandacht in Duitsland. “Voor het eerst zouden de rechts-populist Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) de sterkste kracht kunnen worden in de Tweede Kamer”, schrijft de Duitse Stern. Het is meer dan logisch dat Duitsland de ogen en oren openhoudt voor de score die Wilders vandaag behaalt. De Duitse nationalistische partij Alternatief voor Duitsland (AfD) krijgt daar steeds meer stemmen. En dat zorgt voor zorgen. Het naziverleden van het land maakt politici zenuwachtig over de opkomst van rechtse partijen.
Toch wordt in ons buurland niet verwacht dat Wilders premier gaat worden. Ook Omtzigt leek een serieuze kandidaat. Immers, dat leek hij tot de laatste peilingen binnenkwamen. In de Duitse media wordt zijn succes toegeschreven aan zijn verzet tegen demissionair premier Mark Rutte. Het toeslagenschandaal zette Omtzigt lijnrecht tegenover de premier en zorgde voor behoorlijk wat populariteit bij ontevreden stemmers. Dat is ook Duitsland opgevallen.
Een mogelijke bondgenoot?
En ook in Hongarije houdt men de verkiezingen in Nederland in de gaten. Hongarije ligt in Brussel meer dan eens dwars. Het land gebruikt zijn veto vaak en blokkeert wetgeving en steun voor Oekraïne. Als uit de Nederlandse verkiezingen een rechts EU-kritisch kabinet voortkomt, heeft Hongarije mogelijk een bondgenoot in Brussel.
Een Hongaarse journalist die anoniem wil blijven, heeft het over de uitspraak van Pieter Omtzigt. Omtzigt vindt dat Nederland zich steviger moet opstellen in de Europese Unie, zoals Hongarije en Polen soms doen. Hoewel de Hongaarse autoriteiten er officieel niets over gezegd hebben, bestaat het vermoeden dat de uitspraak van Omtzigt de Hongaarse regering als muziek in de oren klinkt.
Zwevende kiezers
In Ierland is vooral verbazing te vinden over de besluiteloosheid van de Nederlandse kiezers. “De peilingen zijn een nek-aan-nekrace, en een extraordinaire zestig procent van de kiezers hebben nog niet besloten op wie ze gaan stemmen”, schreef de Irish Times dinsdag. Die nek-aan-nekrace is te danken aan oud-Eurocommissaris Frans Timmermans en Geert Wilders die na mildere uitspraken over de islam in de peilingen steeg, is de conclusie. Ze concurreren nu met de VVD die, volgens de krant, altijd goed scoort.
De krant zet Wilders en Timmermans tegenover elkaar. Vooral de uitwisseling over hoge zorgkosten wordt uitgelicht. Timmermans vertelde een vrouw geduld te hebben. Wilders haalde naar hem uit. Het is wel erg makkelijk om iemand anders te vragen geduld te hebben als per maand je 15.000 euro krijgt van de EU, suggereerde Wilders.