De laatste keer: Merkel en Rutte naar Vermeer

2 min. leestijd

Hij was blij haar weer te zien. En dat op een bijzondere plek, omringd door schilderijen van de wereldwijd beroemde Johannes Vermeer.

Angela Merkel nodigde Mark Rutte uit om samen naar de opening van de Vermeer-tentoonstelling in Dresden te gaan. Het is waarschijnlijk de laatste officiële ontmoeting tussen de vertrekkend bondskanselier en de demissionair premier.

Eind september zwaait Merkel na zestien jaar af. Op 26 september worden er in Duitsland verkiezingen gehouden en ze heeft zich niet herkiesbaar gesteld. Ze wordt opgevolgd door de politiek leider van de grootste partij, in de peilingen is dat nu de SPD met lijsttrekker Olaf Scholz.

Lofzang, maar het moet gezegd worden

Deze laatste ontmoeting tussen de schilderijen greep Rutte aan om Merkel uitgebreid te prijzen. Vanaf dag-1 voelde de samenwerking voor hem aan als “aangenaam, vriendschappelijk en constructief”. Maar ook haar persoonlijkheid spreekt hem erg aan, zei hij. “Een combinatie van hartelijkheid in de persoonlijke omgang, interesse voor mensen om je heen en soevereine kennis van zaken.” Merkel heeft Europa volgens Rutte op cruciale momenten op koers gehouden.

“Angela, ik weet, je houdt niet van lofzangen, maar dit moest vandaag eenmaal gezegd worden”.

Motor van de EU
In heel Europa wordt met belangstelling gekeken naar de uitkomst van de verkiezingen. Het gaat niet alleen om het vertrek van de meest ervaren regeringsleiderp van de Unie. Samen met de Franse president is de Duitse bondskanselier de motor van de EU. Ook voor Nederland is het van groot belang wie er in Berlijn aan het roer staat en welke economische koers wordt ingezet. “Als Duitsland verkouden is, dan niest Nederland”, wil de oude zegswijs.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie