De Europese kranten kleuren rood, wit en blauw

2 min. leestijd

Deze week in de Europese kranten: Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen als glazen bol, een tik op de Spaanse monetaire vingers en wat met de crisis in Oekraïne? Het geplande bezoek van premier Rutte aan Litouwen en Polen is ook in die landen onder de aandacht gekomen. 

Hoogeveen streng voor Spanje

In de Spaanse krant Libre Mercado ging het deze week over Europarlementariër Michiel Hoogeveen. De vicevoorzitter van de commissie economische en monetaire zaken is namelijk niet te spreken over het gelijke kansen plan van de linkse politica Irene Montero om de Spaanse economie een boost te geven. Prijskaartje? 20 miljard euro. Absurd, vindt Hoogeveen, omdat Spanje een grote schuld heeft en ondertussen meer overheidsuitgaven doet. Een gok van Montero die volgens Hoogeveen gedoemd is om te mislukken. Waarom precies kun je hier lezen.

België blikt vooruit op verkiezingen

Het Nieuwsblad vreest dat de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, met een historische lage opkomst, wellicht een voorbode zijn voor de Belgische verkiezingen in 2024. De krant hekelt de politieke versnippering en stelt dat het groeiend succes voor lokale partijen ook de grens over kan waaien naar Vlaanderen. 

De Morgen maakt dan weer de balans op van de verkiezingsuitslagen: hoe kijken de nationale partijen naar de resultaten? Speciale aandacht voor de winst van de PvdA in Amsterdam en de democratische dreun, hoewel kleiner dan oorspronkelijk gedacht, aan het adres van het CDA. 

Ook merkt De Morgen op dat met het krimpen van de lokale vingerafdruk, partijen als CDA mogelijk ook een kweekvijver voor nieuw talent zien ‘opdrogen’. “Zo kunnen beginnende raadsleden doorgroeien naar het Kamerlidmaatschap”.

Polen zien Rutte tegemoet

Premier Mateusz Morawiecki zal met onze premier op 21 maart in Warschau spreken over de huidige situatie in Oekraïne. Volgens Polen deel van een intensief diplomatiek plan waarin het land zich uitspreekt tegen de Russische agressie. Focuspunten, in het kader van de Europese top later volgende week in Brussel, zijn sancties, het verstrekken van humanitaire hulp aan door oorlog getroffen Oekraïners en het coördineren van de vluchtelingenstromingen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie