De bijen gaan naar de Europese Commissie

Een Europees burgerinitiatief om de bijen te redden, heeft genoeg handtekeningen opgehaald. Nu is het aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om de handen uit de mouwen te steken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het gaat niet goed met de bijen. Onderzoek toont aan dat het aantal bijen in West- en Oost-Europa met maar liefst 36 procent is gedaald sinds de jaren ’90. Dat komt door de klimaatopwarming en de verstedelijking, maar ook door de landbouw die steeds intensiever werd. Vooral het gebruik van pesticiden door boeren speelt een grote rol. Bijen zijn evenwel broodnodig voor onze voedselvoorziening en biodiversiteit. Volgens Greenpeace zorgen bijen wereldwijd voor 80 procent van de bestuiving van alle planten.

Tijd voor actie, dachten ze bij het Europese burgerinitiatief ‘Red de Bijen’. Meer dan 140 ngo’s, imkers en boerenorganisatie startten samen een petitie. Nu gisteren de drempel van een miljoen handtekeningen in minstens zeven EU-lidstaten is bereikt, gaan de plannen naar Brussel. Met bijna honderdduizend handtekeningen eindigt Nederland overigens op de tweede plaats van grootste bijenliefhebbers.

Wat moet er gebeuren?

Het initiatief roept op om synthetische pesticiden tegen 2030 met 80 procent te verminderen in de Europese landbouw. Tegen 2035 zouden ze helemaal verboden moeten worden. Daarnaast willen de initiatiefnemers nog bijkomende maatregelen zien om de biodiversiteit te stimuleren. Boeren moeten volgens hen hiervoor financiële steun krijgen.

De komende weken zal de Europese Commissie in gesprek gaan met de initiatiefnemers. Vervolgens heeft ze tot april de tijd om al dan niet met een concreet voorstel te komen. Ook het Europees Parlement zal de initiatiefnemers uitnodigen voor een toespraak.

Dat zo’n Europees burgerinitiatief erdoor komt, is al uniek op zich. Sinds 2013 raakten slechts zes andere initiatieven over de tekendrempel. Tussen die initiatieven zat overigens al een verzoek om een bepaald type pesticide (glyfosaat) te verbieden. Maar daar zag de Commissie destijds geen brood in. Wel kwam ze met een voorstel om het gebruik van pesticiden tegen 2030 met 50 procent te verminderen. Dat mag dus wel wat meer zijn van het ‘Red de Bijen’-initiatief.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie