De aalscholver: beschermen of beschimpen?

De Europarlementscommissie visserij kijkt naar de visetende aalscholver, een vogel die voor flink wat problemen zorgt. Beschermde status opheffen of niet?

2 min. leestijd

Een vogel in opmars in Europa, mede omdat de soort door de Europese Unie wordt beschermd. Maar met het toenemend aantal aalscholvers, visetende vogels, groeit ook de overlast voor de visserij, en de vissen natuurlijk. De Europese Commissie bepaalt of lidstaten maatregelen mogen nemen tegen de aalscholver. De Europarlementscommissie visserij kijkt of de beschermde status wat versoepeld kan worden. De kwestie in vogelvlucht.

Nederlandse wateren onder druk

De aalscholver – een grote, zwarte, visetende vogel – ligt niet voor het eerst onder vuur in het Europees Parlement. In december vorig jaar stelden Europarlementariërs van CDA, SGP en ChristenUnie de beschermde status van de vogel reeds in vraag. Deze vormt een bedreiging voor de commerciële visserij, klonk het toen. Vogelbescherming Nederland denkt daar anders over en stelt dat na toename ook afname zal volgen. Bovendien zou het volgens de organisatie niet de vogel, maar de zware overbevissing zijn die de Nederlandse wateren onder druk zet. 

Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland stelt dat de kwestie steeds weer de kop opsteekt, maar dat de beschermde status van het beest er absoluut moet blijven: “Het aantal aalscholvers is nog altijd aanzienlijk minder dan 10 jaar geleden en neemt inmiddels zelfs af. Bovendien vormt de visvangst van deze aalscholvers geen bedreiging voor de commerciële visserij. De aalscholver mag dus niet vogelvrij verklaard worden!” Nederland heeft vooralsnog geen aanvraag ingediend voor maatregelen om het aantal aalscholvers onder controle te houden, ondanks de overlast die de vogel bezorgt in het IJsselmeer en in Enkhuizen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie