Corruptie-hoorzitting Eva Kaili in Brusselse rechtbank uitgesteld

Eva Kaili, de voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement die ervan verdacht wordt grote sommen geld aan te hebben genomen om te lobbyen ten gunste van Qatar, verscheen tegen de verwachtingen in niet op een hoorzitting in Brussel.

2 min. leestijd
STOA – High-Level Roundtable on Cybersecurity

Het leek wel een film: de wandelgangen van het Justitiepaleis in Brussel, de belangrijkste rechtbank van België, was volgepropt met journalisten. Zij probeerden een glimp op te vangen van wat zich achter gesloten deuren afspeelde. Achter die gesloten deuren zou Eva Kaili, de inmiddels voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement, zitten. Maar niets bleek minder waar, want zij was er niet.  

Gisteren zette het Europees Parlement haar officieel uit haar ambt vanwege haar betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Eerder werd ze ook uit de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement gezet. De golfstaat Qatar zou haar en enkele andere (ex)-ambtenaren hebben omgekocht in ruil voor politieke invloed op het Europese beleid. Kaili had vandaag voor het eerst sinds haar arrestatie voor de rechtbank in België moeten verschijnen, maar die hoorzitting is uitgesteld.

Volgende week tweede poging

Een bron binnen de rechtbank vertelde aan Euronews dat Kaili om uitstel heeft gevraagd en dat zij in plaats daarvan nu op 22 december voor verhoor bij de rechtbank moet verschijnen. Kaili’s advocaat, Michalis Dimitrakopoulos, vertelde de Griekse media dat Kaili onschuldig is. En dat zij “niets te maken heeft met omkoping door Qatar”. 

Wie vandaag wel zijn ondervraagd, zijn Kaili’s partner, Francesco Giorgi, en voormalig Italiaans Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, meldde de Belgische krant Le Soir. Een niet bij naam genoemde directeur van een ngo, die door Italiaanse media is geïdentificeerd als Niccolò Figà-Talamanca, zou ook zijn verhoord. Hij is secretaris-generaal van Geen Vrede Zonder Recht, een ngo die zich inzet voor de bescherming en bevordering van mensenrechten, democratie, de rechtsstaat en internationale justitie.

Premier Mark Rutte liet vanochtend weten de geluiden over corruptie binnen het Europees Parlement “zeer zorgwekkend” te vinden. Wel vond hij dat “de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola de afgelopen 48 uur enkele uitstekende stappen heeft gezet” en dat hij “haar inspanningen om de corruptiezaak tot op de bodem uit te zoeken ten volle steunt”.

Voor wie zich afvraagt hoe de buit van de corrupte politici eruit heeft gezien – de Belgische federale politie gaf vanochtend nieuwe foto’s vrij van koffers en zelfs een papieren zak vol met contant geld. Inmiddels is ruim 1,5 miljoen euro in beslag genomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie