Continenten aan tafel

2 min. leestijd
Samira RAFAELA

Stabiele groei, betere banen en de digitale transitie in een snelvaart. Het is slechts een greep uit de thema’s die aan bod kwamen tijdens de zesde Internationale top van de Europese en Afrikaanse Unie. Een partnerschap dat door Europa met 150 miljard euro gespekt zal worden tot 2027. In ruil daarvoor worden mensenrechten, soevereiniteit en de stap naar een groene toekomst gewaarborgd. 

Plannen voor de toekomst

De top omvat ook een sprekerssessie voor jongeren, regionale bestuursorganen, politici en het sociaal middenveld. Daar krijgen ze de kans om aanbevelingen te doen voor de toekomst van het partnerschap tussen de Europese en Afrikaanse Unie. Onderlinge solidariteit, veiligheid en economische groei staan centraal. 

Ruimte voor verbetering

Europarlementariër Samira Rafaela (D66) is er ook bij: “Jongeren hebben niet alleen het recht om gerepresenteerd te worden, ze moeten ook kunnen meepraten. Kunnen meebepalen! Ik ben in 2019 als eerste Nederlandse met Afro-Caraïbische roots in het Europees Parlement gekomen. Het is tijd voor quota’s.

Als het aankomt op economie en handelsrelaties is Rafaela ook duidelijk: “Ik vind het belangrijk dat we menselijke ontwikkeling daarbij als rode draad hanteren. Jonge vrouwen en meisjes moeten ook in de dialoog worden betrokken.” Overigens is er ook op andere vlakken ruimte voor verbetering: “De pandemie was een gemiste kans. Vaccins aanleveren is 1 ding, maar kennis uitwisselen…dát is pas partnerschap. Daar is tijdens de pandemie te weinig op ingezet, daar moeten we nu lessen uit trekken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie