Europese Unie wil zich in Afrika manifesteren

3 min. leestijd
EU flag with African Union flag on a tree stump isolated

Een diepgang van de relatie tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, dat stond er op het spel tijdens de top die gisteren en vandaag in Brussel werd gehouden. De Franse president Macron, tevens voorzitter van de Europese Unie dit jaar, benadrukte dat een goede samenwerking voor beide continenten van belang is. “Als Afrika niet succesvol is, dan is Europa het eerste continent dat het merkt.” Ook minister-president Rutte noemde de top belangrijk. ‘We hebben elkaar echt nodig’.

Donderdag begon de 6e top Europese Unie-Afrikaanse Unie in Brussel met woorden van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad en Macron. Beide spraken ze over de gezamenlijke uitdagingen waar Europa en Afrika mee te maken hebben. Macron hamerde op “de gezamenlijk doelen” die de beide continenten hebben. Daarmee bedoelde hij onder meer de klimaattransitie, waar tegelijkertijd een energie- en een transporttransitie deel van uitmaken.

Michel sprak ook over de coronapandemie, die volgens de voormalig premier van België de “krachten en zwaktes van beide continenten hebben blootgelegd.” Ook prees Michel de inspanningen van de Europese Commissie om vaccinproductiecentra in Afrika op zetten. Die zijn onder andere in Zuid-Afrika, Senegal en Rwanda gebouwd. NRC meldde gisteren dat er halverwege dit jaar 450 miljoen vaccins naar Afrika verscheept moeten zijn. Momenteel zijn er 148 miljoen doses zuidwaarts gegaan. 

Persconferentie Rutte

Rutte stond vrijdagmiddag de pers te woord vanuit Brussel, in het teken van de EU-Afrika top. Daar vergaderde hij onder andere over onderwijs, migratie en mobiliteit in een zogenaamd rondetafelgesprek. Ook Rutte hamert op samenwerking tussen beide continenten. In een gesprek met de president van Namibië, de 80-jarige Hage Geinbob, kwam dit aan de orde. “Het ging over de vraag hoe we het best kunnen samenwerken”, zegt Rutte. “Wat hebben we elkaar te bieden?” Later dit jaar staat mogelijk een bezoek van Rutte aan Namibië op de planning. 

Afrika is erg in trek de laatste jaren. Zowel China als Rusland zijn er actief. Dat laatste land steunt er hoofdzakelijk ondemocratische regimes, door middel van het sturen van huurlingen. Rutte wilde vrijdag niet teveel ingaan op de rol van Rusland en China in Afrika, maar veel liever op de kansen van Europa. Hij noemde de Russische en Chinese inmenging in Afrika “een gegeven”. “Wat ik wel merk”, reageerde Rutte, “is dat de oriëntatie op de Westerse wereld heel dominant is. In dat opzicht is er voldoende grond om samen te werken.”

Koloniale geschiedenis

De excuses die Rutte gisteren aan Indonesië maakte voor het “stelselmatige en extreme geweld en het consequent wegkijken van vorige kabinetten” tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog kwam ook aan de orde. Woensdag werd onverwacht een rapport gepubliceerd over het extreem geweld dat tijdens de onafhankelijkheidsoorlog door Nederland tegen Indonesië is gebruikt.

Ria Cats, EU-correspondent namens het Financieele Dagblad, vroeg zich af of het nog over die excuses is gegaan. En of het koloniale verleden van Europese landen invloed heeft op de gelijkwaardige band die Europa met Afrika wil bewerkstelligen. Rutte reageerde dat dit geen rol van betekenis speelt. “De Afrikaanse leiders die ik gesproken heb hechten toch zeer aan een gelijkwaardige relatie. Dat daarover een sluier ligt van kolonisatie en onze gezamenlijke geschiedenis, heb ik niet gemerkt.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie