Complimenten uit Brussel voor Nederlandse aanpak belastingontwijking

Complimenten uit Brussel: Nederland staat niet meer in het rijtje lidstaten dat wordt aangesproken op belastingontwijking. Dat staat in het jaarlijkse financieel-economische overzicht met tips en tops (adviezen en positieve waarnemingen) dat de Europese Commissie voor elk land maakt. 

2 min. leestijd
Budget planning concept,Accountant is calculating company’s annual tax.Calendar 2019 and personal income tax forms for those who have income under US law placed on office desk.This is the season to pay taxes.

Het Nederlandse belastingstelsel is een belangrijk onderwerp in Brussel. De Europese Commissie schat dat er in de Europese Unie jaarlijks zo’n vijftig tot zeventig miljard euro wordt misgelopen door belastingontwijking. Nederland was de afgelopen jaren één van de probleemgevallen. Er is veel verbeterd, erkende Europarlementariër Paul Tang (PvdA) bij een hoorzitting over het Nederlandse belastingsysteem, maar er moet ook nog een hoop gebeuren.

De afgelopen jaren heeft Nederland veel voortgang geboekt, constateert ook de Europese Commissie. Voorheen werd Nederland in de jaarlijkse aanbevelingen aangesproken op de belastingontwijking die in het land mogelijk is, maar de Europese Commissie constateert nu dat er een hoop is verbeterd. Door strengere regels voor belasting op buitenlandse inkomsten uit rente en royalty’s, wordt het moeilijker om misbruik te maken van het Nederlandse belastingsysteem. Vanaf 2024 wordt ook de belastingheffing op dividend beter geregeld, schrijft de Europese Commissie.

Huizen

De Europese Commissie geeft ook nog een waarschuwing mee. Belasting op de huizenmarkt is in Nederland een probleem. Belastingvoordelen voor huizenkopers stuwen de huizenprijzen nog verder op, want steeds meer mensen kunnen steeds meer geld besteden aan een huis. Met als gevolg dat veel huishoudens een grote schuld aangaan om een huis te kopen. Nederland is een van de EU-lidstaten met de sterkste stijging van huizenprijzen: in 2021 bedroeg die stijging vijftien procent.

Dat het huidige kabinet de ‘jubelton’, grote belastingvrije schenkingen van ouders aan kinderen, wil afschaffen is een goed gebaar, schrijft de Europese Commissie. “Maar de verwachting is dat het een marginaal effect zal hebben op de huizenprijzen”. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie