Het Nederlandse belastingstelsel is een belangrijk onderwerp in Brussel. De Europese Commissie schat dat er in de Europese Unie jaarlijks zo’n vijftig tot zeventig miljard euro wordt misgelopen door belastingontwijking. Nederland was de afgelopen jaren één van de probleemgevallen. Er is veel verbeterd, erkende Europarlementariër Paul Tang (PvdA) bij een hoorzitting over het Nederlandse belastingsysteem, maar er moet ook nog een hoop gebeuren.
De afgelopen jaren heeft Nederland veel voortgang geboekt, constateert ook de Europese Commissie. Voorheen werd Nederland in de jaarlijkse aanbevelingen aangesproken op de belastingontwijking die in het land mogelijk is, maar de Europese Commissie constateert nu dat er een hoop is verbeterd. Door strengere regels voor belasting op buitenlandse inkomsten uit rente en royalty’s, wordt het moeilijker om misbruik te maken van het Nederlandse belastingsysteem. Vanaf 2024 wordt ook de belastingheffing op dividend beter geregeld, schrijft de Europese Commissie.
Huizen
De Europese Commissie geeft ook nog een waarschuwing mee. Belasting op de huizenmarkt is in Nederland een probleem. Belastingvoordelen voor huizenkopers stuwen de huizenprijzen nog verder op, want steeds meer mensen kunnen steeds meer geld besteden aan een huis. Met als gevolg dat veel huishoudens een grote schuld aangaan om een huis te kopen. Nederland is een van de EU-lidstaten met de sterkste stijging van huizenprijzen: in 2021 bedroeg die stijging vijftien procent.
Dat het huidige kabinet de ‘jubelton’, grote belastingvrije schenkingen van ouders aan kinderen, wil afschaffen is een goed gebaar, schrijft de Europese Commissie. “Maar de verwachting is dat het een marginaal effect zal hebben op de huizenprijzen”.