Het Europees Parlement is de enige democratische instelling die zegt waar het op staat: namelijk dat Nederland een belastingparadijs is. Aldus Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vandaag, in een hoorzitting over het Nederlandse belastingstelsel.
De hoorzitting is de eerste in een reeks besprekingen van Europese belastingstelsels, Luxemburg en Ierland zijn kandidaten voor een volgende bespreking. Europarlementariërs voeren met experts uit het veld het gesprek over fiscale structuren in de lidstaten: wat gaat er goed, wat kan er beter? Belastinghervorming en belastingontwijking zijn de twee belangrijke onderwerpen in het gesprek over Nederland.
(G)een belastingparadijs
Dat Nederland een belastingparadijs is, staat voor geen van de aanwezigen ter discussie. Het Europees Parlement heeft Nederland ook meermaals opgeroepen: ‘doe iets aan de belastingontwijking’, memoreert Paul Tang. Die titel ‘belastingparadijs’ ligt bij het kabinet wat gevoelig. Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij (CDA) verkondigde begin januari nog dat Nederland géén belastingparadijs is. Later verklaarde hij dat er geen definitie is van ‘een belastingparadijs’, maar dat Nederland desondanks niet aan de kenmerken van zo’n paradijs voldoet. Van Rij liet weten dat het wel ‘onwenselijk’ is dat het Nederlandse belastingsysteem internationaal gebruikt wordt om belasting te ontwijken.
Oplossingen voor Nederland
Het kabinet laat het niet bij het benoemen van de situatie, de afgelopen jaren is een hoop verbetert in Nederland, erkent Paul Tang. Maar het belastingstelsel is nog niet af.
Hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek, een veelgehoorde stem in het debat over de dividendbelasting, luidt bij de hoorzitting het einde van een fiscaal tijdperk in. Gunstige belastingstelsels zijn niet langer een middel dat landen inzetten om bedrijven te lokken, ziet hij. Bedrijven willen duidelijkheid over belastingen, dat ziet Van de Streek als een nieuwe ‘belastingcompetitie’ waar landen zich in kunnen storten. Nederland hoeft dus niet bang te zijn dat alle multinationals het land verlaten bij belastinghervormingen, stelt hij.
Ander aandachtspunt: belastingadviseurs. Die hebben meer moeite met belastinghervormingen dan het kabinet, zegt Van de Streek (zelf ook werkzaam geweest in die sector). Het beroep van belastingadviseur is nu onbeschermd, een gedragscode of eed zou best een goed idee zijn, oppert Van de Streek.