Niet alleen Europese huishoudens hebben het zwaar door de hoge energiekosten, ook de chemische industrie. Steeds meer fabrieken moeten onder de druk van de energierekening hun deuren sluiten. De bedrijven vragen Europa daarom om steun. De Europese Commissie maakt zich ook zorgen en gaat dinsdag in gesprek met de chemische industrie om oplossingen te vinden.
“We willen een plan ontwikkelen. Hoe dat er precies uit komt te zien, kan ik nu nog niet zeggen,” vertelt Stéphane Séjourné, Eurocommissaris voor welvaart en industriële strategie. Wel kan hij vertellen dat de focus van het gesprek zal liggen op investeringen en concurrentiekracht, niet op extra regels. “Vereenvoudiging, modernisering en financiering staan voorop,” benadrukt Séjourné.
Stoomkrakers
Een prioriteit is de vernieuwing van stoomkrakers. Dit zijn fabrieken die olie of gas verwarmen met stoom voor het maken van bijvoorbeeld plastic. Deze fabrieken werken namelijk met verouderde installaties, wat tot hoge kosten leidt.
Acht EU-landen, waaronder Nederland, pleiten daarom voor een ‘EU Critical Chemicals Act’. Deze wetgeving moet de verduurzaming van deze verouderde installaties betaalbaar maken. Daarnaast willen de EU-landen met dit plan de productie van essentiële chemische stoffen in Europa beschermen, zodat deze niet vanuit buiten Europa geïmporteerd hoeven te worden.
Europa opnieuw industrialiseren
De roep om steun vanuit de chemische industrie is de afgelopen tijd steeds luider geworden. Reden daarvoor is dat het aantal fabriekssluitingen in Europa flink toeneemt. Onlangs werd in Frankrijk al een stoomkraker gesloten en in Italië worden er dit jaar ook twee buitenwerking gesteld. In Nederland zijn recentelijk een stoomkraker in Geleen en een in Terneuzen gesloten. Op verschillende andere plekken in Europa staan fabrieken te koop, of draaien ze op een laag pitje.
Dat benadrukt volgens Séjourné het belang van het overleg vandaag: “Als we Europa opnieuw willen industrialiseren, hebben we een sterke chemische industrie nodig,” aldus de Eurocommissaris.