Voor ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen lijkt zijn carrière in het Europees Parlement erop te zitten. Van Dalen werd in 2009 lid van het Europees Parlement en is dat zonder onderbreking gebleven. Hij vervult op dit moment zijn derde termijn. En laat drie termijnen nou net het maximum zijn die zijn partij de ChristenUnie (CU) toestaat voor hun politici.
Interne regels bepalen dat iedere verkozen volksvertegenwoordiger maximaal drie termijnen mag vervullen. In de Tweede Kamer komt dat neer op maximaal twaalf jaar, in het Europees Parlement komen we uit op vijftien. Daarnaast komt Van Dalen, die geboren is in 1958, steeds dichter bij zijn pensioenleeftijd. Hij heeft nog geen formele aankondiging gedaan maar binnen de ChristenUnie wordt rekening gehouden met zijn vertrek.
Conservatieven
Van Dalen was de laatste keer lijsttrekker van de lijst, nog samen met de SGP. Nadat de partijen zich na de verkiezingen in 2019 bij verschillende politieke families aansloten, de ChristenUnie bij de christendemocraten (EVP, waar ook het CDA zit) en de SGP bij de conservatieven (ECR) is besloten om volgend jaar met aparte lijsten mee te doen. De lijsttrekker bij de SGP is al wel bekend; dat wordt Bert Jan Ruissen.
Nu we het toch over de conservatieve ECR hebben. Die krijgen een nieuwe partij in hun gelederen. De nationalistische Finnenpartij stapt over. Die partij zat tot op heden bij de rechtste ID-fractie, maar kan niet leven met de soms zeer pro-Russische standpunten van bij die beweging aangesloten partijen.
Problemen bij de christendemocraten
Ze hadden elkaar nog zo gewaarschuwd, na het nieuws over de corruptie bij die andere grote partij in het Europees Parlement: laten we niet te hard zijn tegen de sociaaldemocraten. En nu treft het ook de christendemocraten. Een oud-medewerker van Manfred Weber, de fractievoorzitter en partijleider, zou zich hebben laten omkopen, zodat een bedrijf een aantal lucratieve opdrachten kreeg tijdens de verkiezingscampagne van 2019.
En die corruptie wordt in Polen aangegrepen om iedereen die banden heeft met de EVP zwart te maken. Donald Tusk, ooit voorzitter van de Europese Raad en later even voorzitter van de EVP, heeft het zwaar te verduren. De leiders van de EVP, waar ook het CDA bij zit, zouden naar Warschau komen om te vergaderen en Tusk te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Maar die heeft even geen behoefte aan steun en dus is de bijeenkomst afgelast.
Spitzenkandidaten
Na het drama van de vorige verkiezingen, waarbij de twee spitzenkandidaten Manfred Weber (christendemocraten) en Frans Timmermans (sociaaldemocraten) uiteindelijk niet werden benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie, dacht iedereen dat het wel gedaan zou zijn met het experiment. Het Europees Parlement hoopte dat de winnaar van de Europese verkiezingen (dus de grootste partij) ook voorzitter van de Europese Commissie zou worden. Dat lukte in 2014 toen de Luxemburger Juncker tot voorzitter werd benoemd.
Maar in 2019 kwam Ursula von der Leyen opeens uit de hoge hoed, omdat de regeringsleiders de kandidaten niet goed genoeg vonden.
De Groenen geven in ieder geval niet op. In 2019 was Bas Eickhout (Groen Links) hun spitzenkandidaat. En ze willen opnieuw een spits die bij winst voorzitter kan worden. Ze zijn er nog niet helemaal uit, binnenkort op een congres in Wenen nemen ze een definitief besluit. Het Nederlandse kabinet ziet er niets in. Premier Rutte wil dat de regeringsleiders de volgende voorzitter van de Europese Commissie gewoon benoemen.