Brusselse Nieuwe is jarig: “Aan ons om het zo goed mogelijk uit te leggen”

Brusselse Nieuwe bestaat vandaag precies één jaar. Om dat te vieren delen we onze ervaringen van 365 dagen in Brussel en Den Haag.

4 min. leestijd

“We gaan beginnen!” schreef onze hoofdredacteur Bert van Slooten op 6 september 2021 op de site van Brusselse Nieuwe. Een dag later stond het eerste ‘Speelschema’ online en nu,  1555 verhalen, columns, nieuwsberichten en reportages later, bestaat Brusselse Nieuwe één jaar. Met verslaggeving vanuit Brussel, Den Haag, Straatsburg, Luxemburg, Praag, Esbjerg en tal van andere plekken.

Omdat het nooit te laat is om je (opnieuw) voor te stellen, doen we dat ter ere van onze eerste verjaardag nog maar een keer. Wie zijn we, wat doen we, en vooral: wat hebben we het afgelopen jaar gedaan? Een terugblik én een vooruitblik, zo nu en dan aangevuld met een sappig verhaal of een toekomstwens. En met harde cijfers natuurlijk, want Europees beleid wordt niet zelden in cijfers uitgedrukt of op data gebaseerd. Dan kan Brusselse Nieuwe niet achterblijven. 

We begonnen een jaar geleden met een duidelijk doel: Nederlands nieuws met een Europese invalshoek brengen, of precies andersom. En dat allemaal helder uitgelegd, zonder afkortingen, lastige vaktermen of wollig taalgebruik. “Simpel schrijven is nog niet zo simpel”, zegt hoofdredacteur Bert van Slooten (62) vanuit Brussel. “Europa zit nu eenmaal vol afkortingen en jargon, daar een eenvoudig verhaal van maken is niet zo makkelijk. Dat is denk ik iets wat ze zich in Brussel onvoldoende realiseren: er wordt in eigen jargon gesproken, iedereen zit in zijn eigen torentje. En je moet uit dat torentje komen, anders snapt niemand waar je mee bezig bent.”

En dat is ook voor de redactie zo nu en dan een uitdaging. Bert: “Het is erg ingewikkeld. Iets begint met een idee en eindigt met een wet, maar daar tussenin zit een heleboel. De zaken kunnen vier keer terugkomen in het nieuws. Dat maakt het ook niet makkelijker. Het is aan ons om dat zo goed mogelijk uit te leggen. Dat lukt steeds beter, en voor iets dat er eerst niet was en nu wel, gaat het gewoon heel aardig.”

Informatie

Toen de redactie van Brusselse Nieuwe aan de Haagse Elandstraat vorig jaar geopend werd, was redacteur Bijou van der Borst (28) er al bij. “Het probleem met Europa is vaak niet dat je geen informatie kan vinden, maar de overdaad aan documenten”, zegt zij na een jaar verslaggeving over Europa. “Bij de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Raad, en dan vindt de Tweede Kamer er ook nog wat van. En dat maakt lastig om de interessante zaken eruit te pikken.”

Een oplossing: Europarlementariërs bellen. Bijou: “Ze zijn heel gemakkelijk te bereiken. En dat is erg positief. En het is boeiend om te zien dat partijen die in Den Haag kritisch zijn over de Europese Unie daar in Brussel juist heel anders tegenaan kijken. Dan doel ik bijvoorbeeld op de VVD en het CDA: zij praten in het Europees Parlement inhoudelijk mee over de effecten van het beleid, in plaats van alleen maar ‘nee!’ te roepen tegen Europa.”

Dan blijven er nog Nederlandse eurosceptische partijen in het Europees Parlement over. “En het is jammer dat die voor ons een stuk lastiger te bereiken zijn”, vertelt Bijou. “Het zou een absolute toevoeging voor Brusselse Nieuwe zijn als we hen wat makkelijker en vaker konden bellen. De kritiek die zij hebben op het nut van Europees beleid is soms terecht.”

Redactie

Dan nog de beloofde data en harde cijfers. De schrijvende redactie bestaat momenteel – naast Bert, Laurens en Bijou – uit Hanna Hosman (22), Tim Kohnen (24), Jasper Roorda (23) en Tijmen van den Born (25). Journalisten Tom Bouwmans en Puck Wagemaker hebben ons helaas verlaten voor een andere baan. Tinne Horemans verzorgt de eindredactie, Marieke van Doorn is intiatiefnemer.

Het best gelezen artikel van het afgelopen jaar was ‘Kabinet zegt Nederlandse troepen toe voor eerste Europese legermacht’ van Laurens Boven. De meest genoemde Europarlementariër in onze verslaggeving was Bert-Jan Ruissen van de SGP. Zijn naam komt maar liefst in 64 verschillende artikelen voor. En voor de oplettende lezer: dat zijn er inmiddels natuurlijk 65.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie