Brusselse koffie van 7 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

Brussel is onverstaanbaar

08:50 uur – Berlijn, Duitsland. Op de redactie van Brusselse Nieuwe wisten we het al langer, maar nu is het ook bevestigd door de wetenschap: EU-jargon is wollig en moeilijk te begrijpen. Dat is de conclusie die de Berlijnse politieke wetenschapper Christian Rauh trok na meer dan 45.000 persberichten van de Europese Commissie te hebben geanalyseerd. Daarvoor vergelijkt hij de berichten met kranten en persberichten van nationale overheden.

Gebaseerd op factoren zoals de hoeveelheid jargon en grammaticale complexiteit, besluit Rauh dat EU-berichten gewoon ingewikkeld geschreven zijn. Dat zorgt niet enkel voor werk voor EU-journalisten, maar is volgens Rauh ook echt een politiek probleem. Het wollige taalgebruik creëert namelijk ruimte voor eurosceptici en lidstaten om Commissieteksten te vertalen naar hun eigenbelang. Meer kan je lezen bij Politico.

Britten azen op Europees onderzoeksgeld

08:30 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. Met 95,5 miljard euro is Horizon Europe de belangrijkste subsidiepot voor onderzoek binnen de Europese Unie. Na de Brexit was er afgesproken dat de Britten nog steeds mochten meedoen met het programma. Maar Brussel speelt het Brexitspel hard en laat de Britten voorlopig nog niet toetreden tot Horizon Europe. Aangezien de Britten hun afspraken over Noord-Ierland niet nakwamen, houdt de Europese Commissie de toetreding tot Horizon als stok achter de rug. 

Volgens Euractiv gaat de Britse Europaminister Leo Docherty nogmaals een pleidooi houden om te mogen toetreden tot Horizon. Docherty spreekt vandaag namelijk op de Parlementaire Partnerschap Bijeenkomst, een instantie waarin Europese en Britse parlementariërs met elkaar in overleg gaan.

We staan er niet alleen voor

08:10 uur – Brussel, België. Vanaf december mag er onder de Europese sancties geen Russische olie meer via zee naar de Europese Unie vervoerd worden. Dat verbod moet Poetin in de portemonnee raken. Om te voorkomen dat hij de kosten van deze sanctie compenseert door zijn olie tegen hogere prijzen in andere landen te slijten, kwam de G7 met het idee om samen met de Europese Unie een olieprijslimiet te hanteren. De Standaard schrijft nu dat de G7-landen en Australië dicht bij een akkoord zij om die prijslimiet op 5 december in te voeren. Dat is niet toevallig ook de startdatum van de nieuwe Europese sancties.

De Verenigde Staten breken de WHO-regels

07:50 uur – Brussel België. Lidstaten lopen er al langer over te morren: de Amerikanen hun ‘Inflatie Reductie Wet’ zou in strijd zijn met de regels van wereldhandelsorganisatie. De wet bevat een hele rits aan groene subsidies die Amerikaanse bedrijven een oneerlijk concurrentievoordeel zouden geven volgens enkele lidstaten. The Financial Times heeft een formele reactie van de Europese Commissie kunnen inkijken waaruit blijkt dat dit standpunt nu officiëel het Europese standpunt is. 

“Als de wet in zijn huidige vorm wordt geïmplementeerd, riskeert hij economische schade toe te brengen aan zowel de VS als zijn naaste handelspartners”, valt te lezen in de reactie. “Dit resulteert in inefficiënties en marktverstoringen, maar kan ook leiden tot een schadelijke wereldwijde groene subsidiewedloop.”

Parlement onder vuur voor budgettaire keuzes 

07:30 uur – Brussel, België. De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn de gesprekken over de EU-begroting weer begonnen. Dat schrijf Politico. Dit jaar krijgt vooral het Parlement het daarbij zwaar te verduren. De lonen van EU-medewerkers waren dit jaar al met zeven procent gestegen omdat dat in België verplicht is door de inflatie. Daarbovenop wil het Parlement echter nog veel meer geld zien. 

Zo heeft de instelling gevraagd om 52 nieuwe medewerkers en 116 nieuwe assistenten. Daarnaast hervormde het Parlement vorige maand nog de regels zodat Europarlementariërs hun onkostenvergoeding van €4.778 per maand kunnen uitgeven zonder ook maar één bonnetje te moeten declareren. De druppel die de emmer helemaal doet overlopen bij de lidstaten en de Commissie is het politieke spel waarbij het Parlement een nieuw gebouw in Straatsburg probeert te kopen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie