Britse bedrijven fluiten Brexiteers terug
08:50 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. Inflatie van bijna vijftien procent, de handel die op haar gat ligt en een financiële sector die steeds meer naar de EU trekt: de Britse economie heeft zware klappen gekregen na de Brexit. Vandaag geeft de Britse premier Rishi Sunak een speech voor de Britse industrieconfederatie, dat is een soort van VNO-NCW. Maar dat gaat geen lachertje worden: de baas van de industrieconfederatie, Tony Danker, liet al weten aan The Financial Times dat hij hard zal uithalen naar het Brexitbeleid van de Conservatieven.
Zo vindt Danker dat de Britse regering het aan zichzelf heeft te danken dat er geen handelsakkoord is met de EU. Daar was al een afspraak over, maar toen de Britten terugkwamen op een gemaakte deal over de Noord-Ierse grens, trok de EU de stekker uit dat handelsakkoord. Daarnaast hamert Danker erop dat het onzin is dat EU-lidmaatschap bergen bureaucratie voor bedrijven veroorzaakte. “De grootste bureaucratische barrières zijn gebaseerd op Britse wetten, die gemaakt zijn door het Britse parlement en uitgevoerd worden door Britse beleidsmakers”, vertelt hij.
Hoe de Britse regering zal reageren op deze kritiek, blijft vooralsnog afwachten. Doorgaans hebben de Conservatieven wel oren naar de Britse bedrijfswereld. Anderzijds hebben ze al vaker benadrukt dat ze absoluut geen samenwerking met de EU volgens het “Zwitserse model” willen. Zwitserland levert een bijdrage tot het Europese budget om zo volledig toegang te krijgen tot de EU-eenheidsmarkt. Hierdoor moet het land wel Europese handelsregels volgen, iets wat moeilijk verteerbaar is voor de harde Brexiteers.
EU houdt spoedberaad met Kosovo en Servië
08:10 uur – Brussel, België. EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de Servische president Vucic en de Kosovaarse premier Kurti opgetrommeld om vandaag naar Brussel te komen. Dat schrijft Euractiv. De aanleiding voor het spoedoverleg lijkt op het eerste gezicht kleinzerig: Kosovaren die zich etnisch Servisch voelen rijden rond met Servische nummerplaten die Kosovo als illegaal beschouwt.
Volgens Borrell echter zijn de spanningen hier zo hoog opgelopen dat ze “een uiterst gevaarlijk niveau hebben bereikt en we ons op het randje van een volgende Balkancrisis bevinden”. De EU heeft zich al eerder als bemiddelaar tussen de twee landen opgesteld. De deadline die de EU beide landen toen oplegde om tot een oplossing te komen over de nummerplatenkwestie was vandaag. Op dit moment zijn er zo’n 130 Poolse en Italiaanse politieagenten tewerkgesteld in de Kosovaarse regio’s, waar politieagenten van de Servische minderheid het werk hebben neergelegd uit onvrede over het conflict.
Nóg meer sancties
07:50 uur – Brussel, België. Veel Russen hebben zich van hun creatiefste kant laat zien om de Europese dans der sancties te ontspringen. Zo zijn ze vaak belastingtechnisch inwoner van een ander land dan Rusland waardoor ze nog steeds dividenden mogen ontvangen uit hun Europese aandelen. Maar volgens Politico werkt de Europese Commissie momenteel aan een voorstel om daar een einde aan te maken.
Volgens het voorstel moeten personen die op een sanctielijst staan zware ‘exitbelasting’ betalen wanneer ze vermogen of dividenden uit de EU willen halen. Uniek aan dit plan is dat het niet specifiek gericht is op Russen. Zo zou het mechanisme ook gebruikt kunnen worden om belastingontduiking via fiscale paradijzen tegen te gaan.
Klimaattop zit erop: teleurstelling heerst
07:30 uur – Sharm-el-Sheikh, Egypte. Ze zijn tot diep in de verlengingen moeten gaan om een akkoord te bereiken op de klimaattop: pas anderhalve dag na de deadline mag de internationale gemeenschap weer naar huis. Maar dat akkoord is wel erg mager. Een van de weinige zaken waartoe besloten werd, is de oprichting van een compensatiefonds voor de klimaatschade van ontwikkelingslanden. Wie daar precies aanspraak op maakt, hoeveel geld erin moet en wanneer dat fonds er komt, is nog onduidelijk. Ook over de nodige ingrepen om de klimaatopwarming te beperken tot anderhalve graad is geen vooruitgang geboekt.
Klimaatminister Rob Jetten, premier Mark Rutte en Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA) reageerden allemaal teleurgesteld. Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans is ook niet tevreden. “Veel partijen zijn niet bereid om een stap extra te doen in de strijd tegen de klimaatcrisis”, concludeerde hij in een slotverklaring. Sommige landen probeerden zelfs de afspraken van de vorige klimaattop in Glasgow terug te draaien. Voor het volledige artikel kunt u terecht bij Brusselse Nieuwe.