Brusselse koffie van 19 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege maandagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

VN-biodiversiteitstop nadert einde
08:50 uur – Montreal, Canada. Iets minder dan twee weken geleden begon de 15e VN-conferentie voor biologische diversiteit. 196 landen van over heel de wereld proberen daar tot een akkoord te komen om de uitstervingsgolf van dieren en planten in te dammen. NOS laat zien waarom zo’n akkoord hard nodig is, want op amper drie uur rijden van de stad waar de conferentie plaatsvindt, is te zien hoe slecht de biodiversiteit er aan toe is. De populatie elanden, het nationale dier van Canada, loopt in hoog tempo terug. Ontbossing, vervuiling, klimaatverandering en de jacht op wilde dieren zijn daar de oorzaak van. Die problemen spelen wereldwijd, waardoor de mondiale biodiversiteit gevaar loopt.

Mogelijk Russische militaire oefeningen in Belarus

08:30 uur – Minsk, Belarus. De Russische president Poetin gaat vandaag langs bij de buren om in Belarus met zijn bondgenoot Loekasjenko te praten. In oktober vertrokken ruim 9,000 Russische soldaten naar Belarus als onderdeel van een “regionale groepering” om de grenzen beter te schermen. NU.nl meldt nu dat die troepen binnenkort mogelijk militaire oefeningen gaan houden in Belarus. Waar en wanneer de oefeningen plaats moeten gaan vinden is nog niet duidelijk. 

Loekasjenko is een belangrijke bondgenoot van Poetin in zijn oorlog tegen Oekraïne. Aan het begin van viel Poetin Oekraïne aan vanuit Belarus. Het westen liet dat niet onbestraft en legde internationale sancties op tegen Belarus. Poetin zelf was voor het laatst in 2019 in Belarus.

België krijgt sneer van Qatar vanwege corruptieonderzoek

08:10 uur – Doha, Qatar / Brussel, België. De golfstaat Qatar, die momenteel doelwit is van een groot corruptieschandaal waarbij meerdere EU-ambtenaren binnen het Europees Parlement zijn omgekocht voor politieke invloed, is niet blij met de manier waarop België het onderzoek uitvoert. Qatar beschuldigt de Belgische regering ervan dat de Qatarese regering geen enkele kans krijgt om zijn kant van het verhaal te vertellen. De Qatarese regering ontkent alle beschuldigingen. 

Het Europees Parlement besloot vorige week bijvoorbeeld om al het wetgevende werk met Qatar in de vrieskast te zetten en Qatarese lobbyisten voorlopig te weren uit zijn gebouwen. De Vlaamse nieuwssite VRT NWS schrijft dat Qatar nu met waarschuwingen komt: de maatregelen die het Europees Parlement intussen heeft genomen, ten nadele van Qatar, kunnen een “negative impact” hebben op de onderlinge relaties en op de wereldwijde gasbevoorrading.

Laatste kans van het jaar voor EU-gasplannen

07:45 uur – Brussel, België. De EU-regeringsleiders zijn er vorige week niet uitgekomen en dus dragen ze opnieuw het stokje over aan hun energieministers: vandaag zullen ze nog één poging wagen om een akkoord te bereiken over een EU-prijsplafond voor gas, voordat het jaar ten einde loopt. POLITICO blikt alvast vooruit. Volgens documenten die de nieuwssite in handen heeft streven de EU-landen naar en lager prijsplafond dan wat de Europese Commissie oorspronkelijk voorstelde. Er zou nu een plan op tafel liggen voor een prijsplafond van 188 euro per megawattuur voor een periode van drie dagen, tegenover 275 euro voor twee weken.

De EU-leiders hadden de energieministers donderdag gezegd dat zij vandaag een akkoord over het zogenaamde marktcorrectiemechanisme moeten bereiken. Dat mechanisme treedt in werking wanneer de Europese gasprijs met een flinke uitschieter te maken krijgt. Op dat moment zal het prijsplafond gaan gelden. Of het vandaag gaat lukken om afspraken te maken, is nog maar de vraag. Oostenrijk, Hongarije, Duitsland, Denemarken en Nederland blijven sceptisch over de plannen. Daarentegen is een groep van ongeveer 16 landen juist groot voorstander van het marktcorrectiemechanisme.

Betalen voor CO2-uitstoot, hoe werkt dat?

07:30 uur – Brussel, België. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn hebben afgelopen weekend opnieuw een belangrijke deal gesloten rond de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans. Vanaf 2027 moeten burgers en bedrijven betalen voor de schadelijk uitstoot die zij veroorzaken, bijvoorbeeld bij het tanken of wanneer kantoorgebouwen worden verwarmd met gas. Het AD legt uit wat dat voor de gewone burger betekent. Eén groot besluit van afgelopen weekend is namelijk dat er een speciaal klimaatfonds komt voor wie de extra kosten niet kan betalen. Daar zit ruim 86 miljard euro in.

Het geld in dat klimaatfonds is bedoeld als financiële om steun je woning te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen, warmtepompen te installeren of een elektrische auto kopen. Blijf je toch CO2 uitstoten, dan zul je daar door middel van het emissiehandelssysteem (ETS) voor moeten gaan betalen. Met dat systeem kunnen bedrijven, zoals energiecentrales en andere zware industrieën, een soort verhandelbare bewijzen kopen die hen toestemming geven om een bepaalde hoeveelheid CO2 uit te stoten. Nu dat nog duurder gaat worden, stelt dat vooral enorme bedrijven voor een cruciale keuze: minder gaan uitstoten of meer gaan betalen voor die uitstoot.