Brusselse koffie op woensdag 5 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Rutte fan van Europese Politieke Gemeenschap

08:40 uur – Tirana, Albanië. Een onverwachte samenwerking deze ochtend bij Politico: samen met de premier van Albanië Edi Rama publiceerde premier Mark Rutte er een opiniestuk. Daarin scharen ze zich achter het idee van de Franse president Emmanuel Macron om een Europese Politieke Gemeenschap (EPG) op te richten. Kort samengevat zou dat een los samenwerkingsverband zijn tussen alle Europese landen, dus ook degenen die geen deel uitmaken van de Europese Unie. Morgen is er voor het eerst een bijeenkomst in Praag over het plan.

Beide premiers halen in hun opiniestuk alvast aan op welke vlakken zij mogelijkheden zien voor het project. Daarvoor kijken de heren naar Europese energienetwerken, klimaatmaatregels, cybersecurity, maar ook naar pan-Europees hoger onderwijs. Rutte zou Rutte niet zijn als hij daarnaast niet de mogelijkheid zag om ook wat bij te verdienen met het project. Zo staat er ook duidelijk in het opiniestuk dat ‘de EPG een werkplek moet zijn waar we zaken met elkaar kunnen doen’. Later wordt dit nog eens benadrukt met de vermelding dat de EPG zich bezig zou moeten houden met een wettelijk kader rond intra-Europese handel.

Eindmeet nieuw Russisch sanctiepakket eindelijk in zicht

08:20 uur – Brussel, België. Cyprus, Griekenland en Malta lagen lang dwars omdat een Russisch olieprijsplafond deel zou uitmaken van het sanctiepakket. De scheepvaart van deze landen vervoert veel Russische olie waardoor zo’n prijslimiet hun economieën hard zou treffen. Volgens Politico zou er echter een compensatieregeling met de landen getroffen zijn om hen over de streep te trekken. Diplomaten van de lidstaten zouden vandaag de laatste hand leggen aan het finale akkoord.

Naast een olieprijsplafond zou het sanctiepakket nog een paar nieuwigheidjes bevatten. Zo zou er ook een importverbod op bepaalde soorten Russisch staal inzitten. Daarnaast mogen Europese exporteurs bepaalde onderdelen die cruciaal zijn voor de Russische luchtvaart niet meer uitvoeren.

Duitsland vraagt nog niet om Gronings gas

08:00 uur – Berlijn, Duitsland. Gisteren reisde Rutte met de economische kern van zijn kabinet af naar Berlijn om daar te vergaderen met zijn Duitse collega’s. Onder meer de energiecrisis stond op de agenda.

In Europa wordt er in deze tijdens al eens hongerig gekeken naar de grote hoeveelheden gas die nog steeds in de Groningse bodem zitten. Euractiv wou op de persconferentie daarom graag weten of Duitsland Nederland al had verzocht om terug Gronings gas te gaan winnen. Rutte reageerde dat voor nu zo’n verzoek nog niet aan de orde is. Ook de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz kon dat beamen. Zou de energiecrisis echt volledig uit de klauwen lopen, kan Rutte wel niet uitsluiten dat er toch nog maar eens over Groningen nagedacht moet worden.

Eurocommissarissen pleiten voor gemeenschappelijk schuld

07:40 uur – Brussel, België. De laatste dagen kijken veel lidstaten verontwaardigd naar Duitsland. Waar de Duitsers op het Europese niveau dwarsliggen voor een energieprijsplafond, trokken ze in eigen land 200 miljard uit voor energiemaatregelen. En dat vinden de lidstaten asociaal. Veel lidstaten staan er namelijk financieel niet zo goed voor dat ze zelf dit soort bedragen kunnen lenen op de markten.

In een opiniestuk dat in verschillende Europese kranten verscheen, roepen Eurocommissarissen Breton (interne markt) en Gentiloni (economie) daarom op tot meer Europese solidariteit. Bijzonder is dat ze daarvoor ook verwijzen naar gemeenschappelijke schulden. In de Brusselse bubbel speelt het idee al langer om een soort Europese staatsobligatie uit te geven. Dat zou het voor lidstaten waar de markten weinig vertrouwen in hebben, mogelijk maken om goedkoper geld te lenen. Een uitgebreide analyse van het opiniestuk lees je in NRC.

Den Haag ruziet over ‘Europa Experience’

07:20 uur – Den Haag, Nederland. Het was uniek voor de Hofstad: toen Den Haag als laatste stad van Nederland eindelijk een nieuw college kreeg, zat daar ook voor het eerst een Europa-wethouder bij. Die eer ging naar Robert van Arsten (D66).

Na slechts twee weken op zijn nieuwe functie te hebben gezeten, krijgt Van Arsten nu al zijn eerste politieke relletje voor de kiezen. De partij ‘Hart voor Den Haag’ is namelijk woest over de komst van een ‘Europa Experience’ naar Den Haag. Over deze interactieve voorstelling schreven we gisteren al, maar het project lijkt dus nu een staartje te krijgen. ‘Hart voor den Haag’-raadslid Ralf Sluijs vindt dat maar geldverspilling. “Terwijl gewone mensen slapeloze nachten hebben, draait de elitaire EU-propagandamachine op volle toeren. Dit is megalomane grootheidswaanzin van de Europese Unie”, verklaart hij tegen Dagblad070.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie