Brusselse koffie op dinsdag 4 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

6 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Deense Koningshuis op zijn kop

08:50 uur – Kopenhagen, Denemarken. Vorige week besloot de Deense koningin Margrethe om haar kleinkinderen hun prinselijke titels te ontnemen. Naar eigen zeggen deed ze dat om het koningshuis af te slanken en toekomstbestendig te maken, en hoopt ze dat haar kleinkinderen op deze manier meer vrijheid krijgen. De NOS meldt nu dat, ondanks dat de koningin haar excuses heeft aangeboden voor de gevolgen die dat besluit gaat hebben voor haar kleinkinderen, ze dat besluit niet terug zal gaan draaien. 

Zoon Prins Joachim was met stomheid geslagen toen hij over het besluit van zijn moeder hoorde. “Het is nooit leuk om te zien dat je vier kinderen op deze manier worden behandeld”, zei hij tegen de krant Ekstra Bladet. Prins Joachim heeft vier kinderen en is zelf als jongste zoon de zesde in lijn van troonopvolging. Daarop bood de koningin publiekelijk haar excuses aan. “Ik heb mijn besluit genomen als koningin, moeder en grootmoeder, maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoe mijn jongste zoon en zijn familie zich voelen. Dit maakt grote indruk en dat spijt me,” liet koningin Margrethe weten.

Franse steden maken statement tegen WK Qatar

08:30 uur – Parijs, Frankrijk. De Franse hoofdstad Parijs heeft gisteren aangekondigd het Wereldkampioenschap voetbal dat eind dit jaar in Qatar zal plaatsvinden, niet op grote schermen in de stad uit te zenden. Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van een bericht in de Franse krant Le Monde. Een woordvoerder van de gemeente zei dat de keuze werd gemaakt vanwege de “ecologische en sociale aspecten” van het WK in Qatar. Het land in het Midden-Oosten ligt al langer onder vuur vanwege mensenrechtenschendingen bij de voorbereidingen van het voetbaltoernooi.

Parijs is niet de enige Franse stad die ervoor kiest de wedstrijden niet op grote schermen uit te zenden. Straatsburg en Lille namen dat besluit al veel eerder. Na de aankondiging van Parijs schaarden ook Marseille, Bordeaux, Nancy en Reims zich daarachter en lieten weten de schermen in November op zwart te laten. Het feit dat het toernooi in november plaatsvindt, nota bene tijdens de Europese winter, maakte het besluit van de Franse steden overigens nog een stukje gemakkelijker.

Polen eist monsterbedrag van Duitsland voor WOII-bezetting

08:15 uur – Warschau, Polen. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau stuurde gisteren een diplomatieke nota aan Berlijn waarin oorlogsherstelbetalingen ter waarde van 1,3 biljoen euro van Duitsland werd geëist. Dat meldt EURACTIV. De Poolse regeringspartij PiS bracht dat bedrag voor het eerst medio september ter tafel, maar nu is de eis officieel officieel gemaakt. Niet lang daarna kwam de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock aan in de Poolse hoofdstad om “de bijdrage die dappere Polen hebben geleverd aan de hereniging te erkennen,” aldus het haar ministerie.

Met het bezoek wil Duitsland een signaal van eensgezindheid met buurland Polen uitstralen. “In deze dagen is Europa sterker als het samen staat,” zei Baerbock in een verklaring met betrekking tot de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Zij voegde eraan toe dat zij “met mijn Poolse collega zal bespreken hoe wij gezamenlijk onze steun aan Oekraïne kunnen versterken.” Of Duitsland het monsterbedrag van 1,3 biljoen euro echt gaat betalen is nog niet duidelijk. Eerst staan er nog een aantal gesprekkend gepland tussen Baerbock en Rau, de Duitse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken.

Achtste sanctiepakket nog niet rond

07:55 uur – Brussel, België. Het is de ambassadeurs van de EU-lidstaten gisteren niet gelukt een deal te sluiten voor een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. POLITICO schrijft dat de twee bijeenkomsten van maandag niet voldoende waren om Malta, Cyprus en Griekenland over de streep te trekken. Die landen zouden te veel zorgen hebben over het mogelijke prijsplafond op Russische olie. Wel zou Hongarije niet langer voor een blokkade zorgen bij de besprekingen over een nieuw sanctiepakket.

De klok begint steeds sneller te tikken, want over twee dagen komen de Europese leiders in Praag bijeen voor een tweetal belangrijke vergaderingen. Op donderdag is dat voor de allereerste vergadering ooit van de Europese Politieke Gemeenschap, en op vrijdag voor een informele Europese top. De Europese leiders willen graag dat er een nieuw sanctiepakket klaarligt voordat zij in de Tsjechische hoofdstad aan tafel gaan zitten. Vanavond gaan de ambassadeurs in Brussel daarom nog maar eens een poging wagen om tot een deal te komen.

Europees militair trainingsstation in Polen

07:40 uur – Warschau, Polen. De Europese Unie gaat maximaal vijftienduizend Oekraïense soldaten opleiden. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een bericht in de Duitse krant Der Spiegel. Polen ontvangt daarvoor zelfs EU-fondsen om een ‘hoofdkwartier’ voor de opleidingen op te zetten. Ook andere EU-lidstaten gaan trainingen voor Oekraïners organiseren, maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan wordt volgende week in Brussel pas besproken. 

Verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn al langer bezig om Oekraïense soldaten te trainen. Denemarken heeft bijvoorbeeld al eens een trainingstraject voor 130 soldaten, begeleid door de Britten, gesteund. En in het Verenigd Koninkrijk zelf zijn afgelopen zomer al duizenden troepen aan een korte basistraining begonnen.

EU-pret in de lidstaten

07:20 uur – Den Haag, Nederland. De Telegraaf meldt dat het Europees Parlement graag een ‘Europa Experience’ wil openen in Den Haag. Dat moet een bezoekerscentrum worden waar men meer kan leren over de werking van de Europese democratie en de EU-instellingen. Het prijskaartje? Tussen de 1,5 en 2 miljoen euro, alleen al voor de inrichting van de attractie. Hoeveel euro er mag worden uitgetrokken voor bijvoorbeeld het vastgoed is niet bekend. De toegang tot het centrum zou gratis worden.

Het Europees Parlement wil nog voor de Europese verkiezingen in 2024 in elke lidstaat zo’n EU-pretpark inrichten. Grote jongens zoals Berlijn en Parijs hebben er inmiddels al eentje. In Berlijn, waar het bezoekerscentrum in 2016 zijn deuren opende, zijn volgens een woordvoerder van het Europees Parlement inmiddels al 670.000 bezoekers langsgekomen. Niet iedereen is blij met de investering voor een Europa Experience in Den Haag, want tegelijkertijd loopt er een discussie over het mogelijk afschaffen van het verhuiscircus tussen Brussel en Den Haag. De energierekening loopt vanwege de crisis te hoog op en dus wordt er al bezuinigd op verschillende renovatieklussen. Het openen van EU-attracties in de lidstaten valt als tegenstrijdige keuze daarom niet bij iedereen in de smaak.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie