Brusselse koffie op woensdag 19 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Tweede Kamer stemt in met motie voor meer EU-adviseurs

09:00 uur – Den Haag, Nederland. Vorige week ging Brusselse Nieuwe in gesprek met Kamerlid Marieke Koekkoek (Volt) over het belang van nieuwe EU-adviseurs voor de Tweede Kamer. Gisteren stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met Koekkoeks motie waarin ze de Voorzitter aanmaant om zich te haasten met de benoeming van deze nieuwe adviseurs.

Transfer Messi naar Hof van Justitie EU

08:40 uur – Luxemburg, Luxemburg. Het Hof van Justitie van de EU heeft gisteren zittingen gehouden over Messi’s transfer van FC Barcelona naar het Franse PSG. Een supportersvereniging van FC Barcelona stapte naar het Hof omdat het vertrek van hun sterspeler niet eerlijk zou zijn verlopen.

Het argument: Frankrijk zou het implementeren van de financiële fair play-regels uitgesteld hebben tot 2023 waardoor de Franse competitie bevoordeeld zou zijn geweest ten opzichte van de Spaanse tijdens het onderhandelen van transfers. Volgens de supportersvereniging zou dit niets meer zijn dan illegale staatssteun. De Europese Commissie deelt die mening echter niet. Dat schrijft Sport Magazine.

Uitspraken Berlusconi zorgen voor twijfel over Italiaanse steun bij Oekraïneconflict

08:20 uur – Rome, Italië. Nieuwsagentschap LaPresse publiceerde gisteren een stiekem opgenomen gesprek waarin de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi zijn steun voor Poetin uitspreekt. “Ik heb de betrekkingen met president Poetin een beetje hervat, een beetje veel, zodat hij me voor mijn verjaardag twintig flessen vodka heeft gestuurd met een heel lieve brief”, klinkt het. In het gesprek heeft Berlusconi het ook over de oorlog in Oekraïne. Erg gedateerd kan het dus niet zijn.

Aangezien Berlusconi’s partij Forza Italia hoogstwaarschijnlijk deel uit gaat maken van de nieuwe regering, zorgt de onthulling voor twijfel over de mate waarin Italië een betrouwbare partner blijft in het steunen van Oekraïne. Giorgia Meloni, de gedoodverfde premier-kandidaat, liet echter al wel weten pal achter Oekraïne te staan. Dat bericht HLN.

Nieuwe migrantenroute door Servië zorgt voor kopzorgen in Brussel

08:00 uur – Belgrado, Servië. In 2022 steeg het aantal asielzoekers dat via de Balkan naar de EU trok opeens met 100 000. Servië speelt daar een cruciale rol in. Vanuit dat Balkanland kan namelijk visumvrij naar de EU gereisd worden. De voorwaarden om Servië binnen te gaan, zijn echter veel minder streng dan die om rechtstreeks de EU te betreden.

De EU wil het probleem eerst via diplomatieke weg proberen op te lossen door Servië te vragen ook strengere inreisvoorwaarden te hanteren. Als dat niets teweegbrengt, is er ook nog altijd de mogelijkheid om het visumvrij reizen vanuit Servië naar de EU af te schaffen. Wie meer wil lezen over de kwestie kan terecht bij Het Parool.

EU komt met nieuwe sancties tegen Iran

07:45 uur – Brussel, België. Volgens POLITICO zou het slechts een kwestie van dagen zijn voor de EU met nieuwe sancties tegen Iran komt. Achter de schermen zouden diplomaten en Commissie-ambtenaren er alles aan doen om te zorgen dat er tegen morgen een voorstel klaarligt. De verschillende Europese leiders kunnen zich hier dan over buigen tijdens de Europese top die dan plaatsvindt.

De nieuwe sancties komen er naar aanleiding van Irans rol bij de oorlog in Oekraïne. De jongste dagen bestookt Rusland daar civiele doelwitten met goedkope, ontploffende drones die het in Iran gekocht zou hebben. Dat is een rechtstreekse schending van de deal met Iran waarin stond dat het land geen wapens mag exporteren.

Begin deze week had de EU al nieuwe sancties tegen Iran aangekondigd. Die hadden echter betrekking op de gewelddadige reactie van het regime op de vrouwenprotesten.

Nederland stapt uit omstreden energieverdrag

07:30 uur – Den Haag, Nederland. Het was al langer een tikkende tijdbom: het Energy Charter Treaty. Dat internationale verdrag uit de jaren ’90 had als doel om investeerders in energie gerust te stellen. Daarom biedt het energiebedrijven de mogelijkheid om schadevergoedingen van de staat te eisen wanneer deze het voortbestaan van hun onderneming in gevaar brengt. Het halen van de klimaatdoelstellingen lijkt echter onmogelijk zonder sommige energiebedrijven te benadelen. De schadeclaims zouden onder dit verdrag namelijk kunnen oplopen tot in de miljarden.

Nadat Italië, Polen en Spanje dat eerder al deden, stapt daarom nu ook Nederland uit het energieverdrag. Tijdens een debat in de Tweede Kamer kondigde minister Rob Jetten gisteren aan dat het liefst met alle EU-landen samen te doen. Zou dat niet lukken, wil hij dat Nederland er alsnog op zichzelf uitstapt. Dat bericht de NOS.