Marieke Koekkoek (Volt): “Zonder EU-adviseurs loopt de Kamer achter de feiten aan”

De voorzitter onderzoekt of er meer EU-adviseurs voor de Tweede Kamer kunnen worden aangenomen. Volt spoort haar aan zich te haasten.

2 min. leestijd

Als Kamerlid moet je van vele dossiers goed op de hoogte blijven. Zeker nu de fracties uit steeds minder Kamerleden bestaan, is dat soms een uitdaging. Daarom beschikt de Tweede Kamer over adviseurs die haar ondersteunen met dossierkennis over hun vakgebied. Zo zijn er ook adviseurs die in Den Haag en Brussel zitten om de Europese thema’s op te volgen.

“Maar juist op die mensen is in het verleden bezuinigd”, vertelt Kamerlid Marieke Koekkoek (Volt). “Tegelijkertijd zijn de Europese thema’s complexer geworden en hebben ze meer invloed op de nationale politiek. Als we als Kamer invloed willen hebben op wat er in Brussel speelt, hebben we meer ondersteuning nodig om alles goed op te volgen.”

Invloed

Op dit moment zou men vijf extra EU-adviseurs willen aanwerven. Het lijkt Volt een goed idee om daar zeker één van permanent in Brussel te vestigen. “Momenteel zit er nog maar één vertegenwoordiger van de Tweede Kamer in Brussel. En dat is echt heel weinig. De Fransen en de Duitsers hebben er bijvoorbeeld elk een negental zitten”, aldus Koekkoek.

Of die magere ondersteuning voor gebrekkige dossierkennis bij Kamerleden zorgt? “Iedereen houdt wel goed bij wat er in Brussel speelt, maar vaak op een oppervlakkige manier. Om niet achter de feiten aan te lopen, is het ook nodig om wat dieper te graven”, verklaart Koekkoek kritisch. Europese besluitvorming is namelijk complex. Elke lobbyist weet daarom dat wie pas in actie schiet wanneer het eindstation al in zicht is, véél te laat komt in Brussel.

Haast

Het is zeer waarschijnlijk dat de Kamer haar verhoogde EU-ondersteuning zal krijgen. Gezien de grote rol die de EU speelt bij de huidige crisissen, lijkt het belang door te dringen in het parlement. Toch wou Volt de voorzitter via een motie aanmanen om zich te haasten met de beslissing. Het gevaar dreigt namelijk dat wanneer de deadline van de begrotingsgesprekken van de Tweede Kamer is verstreken, het zomaar nog twee jaar kan duren voor de nieuwe EU-adviseurs er zijn. Ook D66 en VVD ondertekenden de motie.

“Als ik uitga van een optimistisch scenario moeten we die nieuwe mensen tegen de zomer kunnen aanwerven”, besluit Koekkoek. Dat zou dus betekenen dat de Tweede Kamer tegen het volgende parlementaire jaar kan rekenen op een gloednieuwe lading EU-adviseurs.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie