Brusselse koffie op donderdag 13 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Verbouwingen aan het Europees Parlement

09:00 uur – Brussel, België. Het iconische Brusselse hoofdgebouw van het Europees Parlement is een bouwkundig drama. Al jarenlang worden er nieuwe scheuren en lekken gevonden. Ook zinkt het elk jaar een paar centimeter weg in de zompige bodem waarop het is gebouwd. Hoog tijd voor renovaties dus. Maar daar wordt al jarenlang over gesteggeld. De reden? De kosten worden geraamd op een half miljard, maar kunnen oplopen tot een miljard. Volgens Euractiv heeft er zich echter eindelijk een meerderheid onder de Europarlementariërs gevormd voor de renovaties.

Brussel wil snellere handelsakkoorden

08:40 uur – Brussel, België. De Europese Commissie wil meer macht om Europese handelsakkoorden goed te keuren zonder eerst de bijna 40 nationale én regionale parlementen te moeten raadplegen. Momenteel loopt alles vast als zo’n parlement een handelsakkoord afkeurt. Zo stond de Europese Commissie in 2016 in haar hemd toen het CETA-akkoord met Canada na jaren onderhandelen werd afgekeurd door het Waals parlement (Franstalig België).

Volgens Politico is de voornaamste reden van Brussel om de regels aan te passen dat de EU zich wil loskoppelen van de Russische en de Chinese economie. Daarom moet Brussel snel akkoorden met nieuwe handelspartners kunnen sluiten. Het idee is nu om handelsakkoorden ‘op te splitsen’. Het deel over handel an sich zou enkel door de lidstaten en het Europees Parlement moeten goedgekeurd worden. Alles met betrekking tot politieke samenwerking zou wel nog steeds door de regionale en nationale parlementen moeten gaan.

Te veel fouten in EU-begroting

08:20 uur – Luxemburg, Luxemburg. Voormalig minister van Buitenlandse zaken Stef Blok heeft een nieuwe baan. Sinds juli mag hij aan de slag gaan bij de Europese Rekenkamer. Blok stond gisteren de pers voor de eerste keer te woord om een nieuw Rekenkamerrapport te presenteren. En dat bevatte een hard oordeel. Ook Brusselse Nieuwe tekende present bij Bloks eerste persconferentie.

Het jaarverslag van de Europese Rekenkamer is duidelijk: de Europese Commissie maakte te veel fouten in de uitgaven in de EU-begroting voor 2021. “Helaas moeten we opnieuw een afkeurend oordeel uitspreken over de uitgaven”, zegt Blok. “Met nadruk zeg ik helaas, want dat is een jaar op jaar terugkerend beeld. Er is te vaak sprake van onjuistheden in gedane uitgaven.”

Zachte woorden van Poetin

08:00 uur – Moskou, Rusland. We doen eens gek, moet Poetin gedacht hebben, en hij veranderde het geweer van schouder. Na maandenlange dreigende taal richting het Westen, stelde hij zich gisteren verrassend constructief op omtrent gaslevering naar Europa. Tijdens een energieconferentie verklaarde hij dat het via de Nord Stream-pijpleiding die nog intact is, wel nog mogelijk gaat zijn om deze winter gas aan Europa te leveren. De defecte pijpleiding valt volgens hem dan weer in overeenstemming met de EU te herstellen. Ook haalde hij de mogelijkheid aan om meer gas via Turkije naar Europa te vervoeren.

Daarnaast ging hij ook nogmaals vol in de verdediging over zijn rol in de sabotage van Nord Stream-pijpleidingen. Volgens Poetin zijn Washington, Warschau en Kiev de enige die belang hadden bij de sabotage. In het Westen wijst iedereen echter nog steeds met de beschuldigende vinger naar Rusland. Meer lees je bij The Financial Times.

Rutte bezoekt legerbasis

07:40 uur – Cinsu, Roemenië. Met zo’n 200 zijn ze: de Nederlandse militairen in Roemenië. Op 200 kilometer van de Oekraïense grens zitten ze daar met in totaal 900 soldaten uit Frankrijk, België en Roemenië. Gisteren kregen ze hoog bezoek van premier Mark Rutte. Dat bericht de Telegraaf.

Wat onze militairen daar doen? Samen trainen met NAVO-bondgenoten én de Russen afschrikken. Sinds de aanval op Oekraïne is de NAVO namelijk veel actiever in Oost-Europa om de grenzen met Rusland goed in de gaten te houden.

Na de militairen met motiverende woorden te hebben toegesproken, was er ook nog tijd voor een overleg tussen Rutte en de Roemeense president Johannis. Dat had alles te maken met de Roemeense toetreding tot het Schengengebied. Nederland blokkeert die toetreding namelijk in de Europese Raad.

Bosnië weer stapje dichter bij lidmaatschap

07:20 uur – Sarajevo, Bosnië-Herzegovina. Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie weer iets groter gaat worden. De Europese Commissie wil Bosnië-Herzegovina namelijk kandidaat-lidmaatschap geven. Dat is de laatste stap voordat een land ‘echt’ lid kan worden. Toch gaat het nog wel even duren voordat Bosnië alle hervormingen aan bijvoorbeeld de rechtsstaat heeft uitgevoerd en officieel kan toetreden tot de EU.

Deze zomer kregen Oekraïne en Moldavië al het kandidaat-lidmaatschap toegeworpen. Volgens RTL Nieuws kijkt Brussel nu naar Bosnië om ook dat land gemotiveerd te houden om aan Europese integratie te werken. Op dit moment flakkert het nationalisme weer volop op in Bosnië. Daarnaast proberen Rusland en China hun invloed er te vergroten. Dat Bosnië nu kandidaat-lidmaatschap wordt beloofd, lijkt dus ook geopolitiek gemotiveerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie