Brusselse koffie op vrijdag 21 oktober

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Binnen een week nieuwe Britse premier

08:45 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. De pas afgetreden Britse premier Liz Truss moet binnen een week een opvolger krijgen, schrijft Politico. Haar 44 dagen durende premierschap krijgt nog een staartje van een week, want ze blijft tot volgende week vrijdag in functie. Wie haar opvolger wordt, is komende week punt van discussie: de strijd lijkt te gaan tussen Rishi Sunak – die het eerder dit jaar aflegde tegen Truss – en voormalig premier Boris Johnson. Hij heeft zich nog niet formeel aangemeld als kandidaat, maar een serie Engelse kranten (waaronder The Times) schrijft dat dat slechts een kwestie van tijd is.

EU wil prijsplafond gas

08:20 uur – Brussel, België. Na bijna tien uur overleg waren de Europese regeringsleiders er gisteren uit: er komt een prijsplafond op gas, ook gaan de EU-landen gezamenlijk gas inkopen. Tegen dat prijsplafond waren tot gisteren Duitsland en Nederland, maar beide landen gingen gisteren overstag en namen de voorstellen van Europese Commissievoorzitter Von der Leyen over.

Brusselse Nieuwe komt vandaag met meer duiding en analyse over de top, als aanvulling op het gisteren gepubliceerde liveblog.

Kans op kernramp Zaporizja klein

07:55 uur – Zaporizja, Oekraïne. De kans dat het tot een kernramp in de Oekraïense plaats Zaporizja komt is klein, schrijft De Volkskrant. De kerncentrale bij de stad is al sinds het begin van de oorlog Russisch doelwit, en sindsdien kwetsbaar. Er zijn zorgen: deze maand viel op 8, 12 en 16 oktober de hoofdverbinding met het stroomnet weg. De reactoren staan momenteel uit vanwege gevechten in de omgeving, maar mochten alle stroomvoorzieningen tegelijkertijd falen, ontstaat de kans op een zogenaamde ‘kernsmelting’: een meltdown waarbij de reactor oververhit raakt.

Maar de kans op een uiteindelijke kernramp is klein, schrijft de krant. Wel worden er drie maatregelen voorgesteld om de kans zo klein mogelijk te houden: er voor zorgen dat de stroomvoorziening niet stilvalt, voldoende koelingsmogelijkheden regelen en een extra luchtdicht omhulsel om de reactor plaatsen.

Uitgebreid aandacht voor Truss

07:40 uur – Londen, Verenigd Koninkrijk. In de ochtendkranten is uiteraard uitgebreid aandacht voor de Britse premier Liz Truss, die gisteren na een 44 dagen durend premierschap opstapte. De Volkskrant spreekt van een ‘Stormachtig premierschap’, en bespreekt de ambtsperiode van Truss in twaalf sleutelmomenten. NRC bespreekt de neergang van Truss in vijf bedrijven in plaats van twaalf, en neemt de lezer mee naar het moment dat voormalig premier Boris Johnson besloot af te treden.

De Engelse krant The Guardian schrijft in een overzichtsartikel met Europese reacties op het aftreden van Truss, dat Europese politieke leiders Brexit als oorzaak aanwijzen voor de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk.

Woede om duur pand Straatsburg

07:20 uur – Straatsburg, Frankrijk. De intentie om een nieuw kantoorpand aan de kopen in Straatsburg, zorgt voor onvrede bij een deel van het Europees Parlement, schrijft De Telegraaf. De krant noemt het nieuw aan te kopen gebouw een ‘kantoorkolos’, dat volgens een deel van het Europarlement helemaal niet aangeschaft hoeft te worden. De locatie is bedoeld ter vervanging van een ouder gebouw.

Tijdens stemmingen over de EU-begroting hebben de sociaaldemocraten geprobeerd de aankoop van het nieuwe pand tegen te houden. Dat is niet gelukt, mede omdat de VVD zich van stemming heeft onthouden. En dat terwijl de partij altijd uitgesproken tegenstander is van de maandelijkse verhuizing van het Europarlement van Brussel naar Straatsburg. Tegen dit voorstel stemmen was in lijn geweest met dat standpunt: wie niet om de zoveel tijd naar Straatsburg wil verhuizen, stemt tegen de aankoop van nieuw vastgoed daar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie