Brusselse koffie op vrijdag 16 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd
Brusselse koffie

(Foto: Pé Verhoeven)

Metsola: Duitsland moet leidende rol spelen in ondersteuning Oekraïne

08:55 – Brussel, België. Robert Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, roept Duitsland op om een leidende rol te spelen in de ondersteuning van Oekraïne, meldt de Duitse krant Augsburger Allgemeine. Metsola roept Duitsland en andere Europese regeringsleiders op niet alleen over democratie te praten, maar dat ook in de praktijk te brengen. “We moeten niet alleen over solidariteit praten, maar dat ook laten zien”, zegt Metsola.

Nieuwe wet persvrijheid

08:45 – Brussel, België. De Europese Commissie komt vandaag met een nieuw wetsvoorstel om de persvrijheid te waarborgen en te verbeteren, meldt Politico. De persvrijheid staat onder druk in veel Europese landen. Volgens Reporters Without Borders, een ngo die onderzoek doet naar persvrijheid, is er sprake van achteruitgang van de persvrijheid in onder andere Griekenland, Slovenië, Malta, Italië, Polen, Hongarije en ook Nederland.

Over Hongarije zei het Europees Parlement gisteren het land niet meer als een democratie te beschouwen. Dat heeft niet alleen met de slechte persvrijheid te maken, ook de rechtspraak is volgens het Europarlement onvoldoende onafhankelijk, er is te weinig academische vrijheid, te veel corruptie en de gelijke behandeling van burgers wordt niet gewaarborgd.

Mogelijk maximumprijs energie

08:20 – Den Haag, Nederland. Er komt mogelijk toch een maximumprijs voor energie in Nederland, meldt RTL Nieuws. Welke variant dat gaat worden – een prijsplafond voor alle energie, alleen voor elektriciteit of alleen voor gas – is nog niet duidelijk. Die invoertermijn kan volgens RTL Nieuws nog weleens langs gaan duren. Ingewijden spreken van een ‘zeer ingewikkelde maatregel’.

Het nieuws volgt op het voorstel van de Europese Commissie om een prijsplafond voor elektriciteit te introduceren. Nederland was altijd fel tegenstander van prijsplafonds op de energiemarkt, maar lijkt nu onder de toenemende druk van een hoge stroomrekening zijn positie te herbekijken.

“Opmars partijen als Zweden Democraten zorgelijk

08:05 – Amsterdam, Nederland. Het commentaar in de Volkskrant gaat vanmorgen in op de verkiezingsuitslag in Zweden. “De liberale democratie, in het bijzonder het respect voor grondrechten en de bescherming van minderheden, is bij extreemrechts niet in veilige handen”, schrijft Volkskrant-journalist Peter Giesen. Hij wijst op een Europese trend, waarbij de macht van extreemrechtse partijen, zoals de Zweden Democraten, toeneemt.

Dat zorgt er volgens de krant voor dat er in steeds meer landen wankele coalities ontstaan: veel partijen willen liever niet met extreemrechts samenwerken, maar zien zich door de verkiezingsuitslag gedwongen dat wel te doen. Extreemrechts daarentegen wil alleen meewerken als een belangrijk deel van hun eisen wordt ingewilligd, wat bij die andere partijen op weerstand stuit. Ook zou het een gevaar voor de Europese Unie zijn: de invloed van nationalistische en extreemrechtse partijen heeft gevolgen voor Europese samenwerking.

Samsom: “Nederland is laat met energiemaatregelen

07:50 – Den Haag, Nederland. Diederik Samsom, kabinetschef van de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, vindt dat Nederland laat is met maatregelen om de energieprijzen te drukken. Dat zei hij gisteren bij Nieuwsuur. Waar veel andere Europese landen al eerder met maatregelen kwamen, zoals het afromen van de hoge winsten die energiebedrijven nu maken, deed Nederland weinig tot niets. Samsom: “De Nederlandse regering zegt al vanaf voor de zomer dat het eigenlijk te laat is om zulke maatregelen te nemen. Als je dat blijft volhouden, wordt het vanzelf waar. Dan wordt het vanzelf januari.”

Dat Nederland inmiddels wel plannen heeft, waarvan een deel aansluit bij deze week gepresenteerde Europese plannen, juicht Samsom toe. Het gaat onder andere over een plafond voor de prijs die consumenten aan energie kwijt zijn.

Meer weten over de Europese energieplannen? Dat kan met de klimaatnieuwsbrief van Brusselse Nieuwe. Een abonnement nemen kan hier.

Mogelijk bijna 100 gevallen Slowaakse uitkeringsfraude

07:25 – Den Haag, Nederland. Bijna 100 uitzendkrachten uit Slowakije hebben vermoedelijk fraude gepleegd met Nederlandse ziektewetuitkeringen, denkt het UWV. In totaal gaat het om een kleine 200.000 euro, toegekend aan de betreffende uitzendkrachten. De mogelijke fraude werd opgemerkt door artsen van het UWV, die plotseling het aantal ziektewetuitkeringen toegekend aan mensen met een adres in Slowakije, sterk zagen toenemen. Van de in totaal 94 zaken in het UWV-onderzoek, is in 69 gevallen de uitkering stopgezet of niet eens uitgekeerd.

Bewijs dat er daadwerkelijk gefraudeerd is, is er momenteel in negen gevallen. Daar gaat het om de vervalsing van medische documenten.

Tiny Kox: “Ik ben geen Russische spion.

07:15 – Straatsburg, Frankrijk. SP-senator Tiny Kox ontkent tegenover De Telegraaf dat hij een Russische spion is. Die beschuldiging tegen Kox volgt op een publicatie van inlichtingenrapporten van van de voormalige Russische diplomaat Valery Levitsky. Kox zou door Rusland gebruikt zijn als ingang en “contact” in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. De authenticiteit van de gepubliceerde documenten valt voorlopig niet vast te stellen. Toch voelde Kox zich genoodzaakt te reageren. In De Telegraaf zei hij: “Ik ben geen Russische spion! Kijk maar naar mijn bankrekening. En ik rijd een tweedehands Skoda Fabia.”

Kox – die steun krijgt van de SP – denkt dat de aantijgingen het werk zijn van een trollenfabriek. Rusland is sinds het begin van de oorlog geschorst als lid van de Raad van Europa – “Als voorzitter heb ik daar zelf het initiatief voor genomen”, zegt Kox. “Ik heb besluiten genomen waarvan de Russen juist hoopten dat ze niet zouden gebeuren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie