Brusselse koffie op maandag 5 september 2022

Een krantenoverzicht voor bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd
Brusselse koffie

Foto: Pé Verhoeven.

Droogte in Europa

09:40 – Brussel, België. Persbureau Bloomberg laat zien hoe droog het in Europa was tijdens de eerste tien dagen van augustus:

Nederlandse boeren mogen mest nog even uitrijden

08:55 – Den Haag, Nederland. Opgelucht ademhalen of stapsgewijs voorbereiden op strengere mestnormen voor Nederland? De Europese Commissie zal definitief een streep zetten door de Nederlandse uitzonderingspositie om meer stikstof uit dierlijke mest te mogen uitstoten dan de andere EU-lidstaten. Tot nu had Nederland een zogenaamde derogatie op de Europese mestnormen. Dat wil zeggen dat het land mag afwijken van de op Europees niveau vastgestelde norm. 

Maar, zegt de Europese Commissie, de waterkwaliteit van de Nederlandse landbouwgronden is niet snel genoeg verbeterd, en dus moet er een einde aan de derogatie komen om verdere aantasting te voorkomen. In plaats van een snelle blokkade, krijgen de boeren tot 2026 de tijd om de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest stapsgewijs te verminderen. Ook komt er een aanvullend steunpakket voor de boeren. Lees hier meer. 

Te veel internationale studenten, vindt UvA

07:40 – Amsterdam, Nederland. Vanaf volgend academiejaar wil de Universiteit van Amsterdam (UvA) minder internationale studenten. Dat meldt NRC. Dat moet Nederlandse studenten meer kans geven om Engelstalige studies te volgen. Die kans gaat nu vaker naar buitenlandse studenten. Nederlandse studenten worden “weggeconcurreerd”, stelt bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam Geert Ten Dam. 

Om het aantal buitenlandse studenten te verminderen, wil de Universiteit van Amsterdam volgend academiejaar meedoen aan een proef waarbij een quotum wordt ingesteld. Een quotum houdt in dat de universiteit ervoor kiest om maar een maximaal aantal buitenlandse studenten toe te laten tot bepaalde opleidingen. Maar mag dat wel zomaar? Op dit moment nog niet: om een quotum mogelijk te maken, moet er wel een nieuw wetsvoorstel komen dat universiteiten toestaat om zo’n quotum in te voeren.

De macht van big tech

08:20 – Brussel, België. Grote techbedrijven, zoals Google en Meta, hebben enorm veel invloed op onze privacy, de manier waarop we ons informeren en op ons online en offline gedrag. En dat is zorgwekkend, zegt EU-topambtenaar en hoofdadviseur van de Europese Commissie Paul Nemitz. Bovendien staan ze er op de beurs goed voor, waardoor ze ook in de financiële wereld machtig zijn. 

De macht van die big tech-bedrijven is gevaarlijk voor onze democratie, zegt Nemitz. Hebben burgers nog wel een eigen mening over de vormgeving van onze samenleving en kan men nog wel vrije democratische keuzes maken? Of worden die processen doelbewust aangestuurd door grote techbedrijven? Lees hier het hele interview. 

Energieoorlog

07:55 – Berlijn, Duitsland. Rusland draait de kraan van de Nord Stream 1-gasleiding nog niet opnieuw open, meldt het AD. Vorige week draaide Rusland die kraan al drie dagen lang dicht. Nord Stream 1 is een gaspijpleiding die van het Russische Siberië naar Duitsland loopt. Dat daar nu geen gas meer uitkomt, brengt de Europese gasmarkt nog verder in de problemen. 

Formeel zegt het land dat het dichtdraaien van de gaskraan vanwege lekkages en onderhoudswerkzaamheden moest gebeuren, maar dat geloven veel internationale kranten, waaronder de Britse kant The Guardian, niet. Volgens hen is ‘de energieoorlog nu echt losgebarsten’ en probeert de Russische president Poetin het Westen nog meer te straffen voor de militaire steun die het aan Oekraïne geeft.  

Belgische premier De Croo over oorlogseconomie

07:35 – Brussel, België. In Den Haag zei men al eerder dat we inmiddels in een oorlogseconomie beland zijn, en die indruk lijkt nu over te waaien naar onze buurlanden. Ook de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) zei dat gisteren op de Vlaamse televisie, meldt de VRT. De hoge energieprijzen zijn ook in België een groot probleem. Vorige week hielden de Belgen al een spoedoverleg over de energiecrisis. Bij dat overleg kwamen de verschillende regeringen van het land bijeen in het Overlegcomité in Brussel.

De Croo herhaalt nog maar eens zijn wens om de energieprijzen te blokkeren, iets dat niet op nationaal niveau kan worden gedaan maar dat op Europees niveau besproken moet worden. Hij is boos op het lange wachten van de Europese Commissie en hoopt dat de EU-ministers voor Energie vrijdag tijdens de Energieraad wel stappen durven te zetten om de energiecrisis de kop in te drukken.

Kritiek op verhuiscircus Europees Parlement

07:20 – Brussel, België. Nederlandse Europarlementariërs willen dat het maandelijkse verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg stopt. Ze zijn woedend dat er twee grote paleizen, namelijk die van het Europees Parlement in zowel Brussel als in Straatsburg, worden verlicht en verwarmd. En dat terwijl Europa kampt met een energiecrisis en veel mensen in Europa noodgedwongen moet besparen.
Het maandelijkse pendelen tussen Brussel en Straatsburg, waarbij grote colonnes vrachtwagens met onder meer kantoorspullen verhuisd worden, is vastgelegd in de Europese verdragen. Verschillende Nederlandse Europarlementariërs, onder wie Mohammed Chahim (PvdA), Samira Rafaela (D66) en Jan Huitema (VVD), vinden dat onzin. Lees hier hun reacties in De Telegraaf.