Brusselse koffie op donderdag 29 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Compensatieregels technologie en AI op de schop

08:50 uur – Brussel, België. RTL Nieuws schrijft over de nieuwe aansprakelijkheidsrichtlijnen die de Europese Commissie gisteren aankondigde. Met de nieuwe richtlijnen wil de Commissie dat schade door smartphone-apparaten, drones en systemen met kunstmatige intelligentie (AI) in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Denk bijvoorbeeld aan robots en zelfrijdende auto’s. “We moeten enerzijds ruimte geven aan het enorme potentieel van nieuwe technologieën, maar tegelijk moeten we altijd zorgen voor de veiligheid van de gebruiker”, zei Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders.

Het voorstel van de Europese Commissie moet Europese burgers in staat stellen vaker een schadevergoeding te kunnen eisen wanneer zij schade ondervinden als gevolg van een defect product. Problemen bij software-updates, upgrades en digitale diensten, en discriminatie bij kunstmatige intelligentie zouden onder diezelfde paraplu vallen. “Net als andere producten kunnen defecte software en AI-systemen ook schade aanrichten, bijvoorbeeld als ze onderdeel zijn van een robotstofzuiger of als een los digitaal product, zoals een gezondheidsapp”, aldus de Commissie.

Europa speelt grenscontrole-domino 

08:30 uur – Bratislava, Slowakije. EURACTIV meldt hoe het ene na het andere land in Centraal-Europa kiest ervoor grenscontroles in te stellen om de instroom van migranten onder controle te krijgen. Nadat Tsjechië op maandag besloot de grens met Oostenrijk te gaan bewaken, deed Oostenrijk gisteren hetzelfde bij de grens met Slowakije. In 2015 voerde Oostenrijk al grenscontroles in aan zijn grenzen met Hongarije en Slovenië. Die maatregelen werden gisteren aangescherpt. Op hun beurt stelden de autoriteiten in Bratislava grenscontroles in bij de grens met Hongarije. De dominosteentjes vallen zo steeds sneller in oostelijke richting om.

In Oostenrijk werd alvast gereageerd op de nieuwe maatregelen. Hoewel de Oostenrijks-Hongaarse grens de belangrijkste route blijft voor mensensmokkelaars, zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner dat de nieuwe grenscontroles met Slowakije een “afschrikkend effect” zullen hebben op illegale migratie. “We moeten reageren voordat de mensensmokkelaars reageren”, zei hij tegen radiozender Ö1.

Gaslekkendrama gaat door

08:10 uur – Kopenhagen, Denemarken. De Deense kustwacht heeft eerder deze week een vierde gaslek gevonden bij de gaspijpleidingen die tussen via de Baltische zee van Rusland naar Duitsland loopt. Dat meldt het AD. Wanneer het lek zich heeft voorgedaan en of het om Nord Stream 1 of 2 gaat, weet men niet. Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen dat de schade onherstelbaar zal worden als de lekken niet snel gedicht worden. Maar Denemarken liet weten dat het vanwege de grote hoeveelheid gas in de zee nu nog te gevaarlijk is om inspecties uit te voeren. Het kan nog één of twee weken duren voordat daarmee aan de slag wordt gegaan, liet de Deense minister van defensie weten.

De theorie dat Rusland de pijpleidingen heeft gesaboteerd krijgt steeds meer kracht. Zo meldden bronnen aan de het Amerikaanse CNN dat er maandag en dinsdag Russische schepen zijn gezien in de buurt van de plekken waar leidingen toen begonnen te lekken. Rusland ontkent die beschuldigingen. Klimaatminister Rob Jetten (D66) zei overtuigd te zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor de gaslekken: “Wij hebben allemaal zo onze vermoedens, gezien de oorlog in Oekraïne en de energieoorlog die al een tijd met Rusland gaande is.”

Porsche op de beurs

07:55 uur – Frankfurt, Duitsland. De Duitse sportwagenbouwer Porsche, tevens een dochterbedrijf van Volkswagen, krijgt een eigen plekje op de beurs. Dat meldt de NOS. Volkswagen zelf zal daarbij een kwart van de aandelen naar zich toetrekken. De beursgang, die naar schatting 10 miljard euro moet opleveren, wil Volkswagen inzetten voor de bouw van nieuwe fabrieken en investeringen in technologie voor elektrisch rijden.

Ondanks het slechte economische klimaat deinzen Porsche en Volkswagen er niet voor terug om de beurs op te gaan. Maar, benadrukt de NOS: koersen zijn instabiel, het economische vooruitzicht wordt steeds slechter, de hoge inflatie en rente zijn niet te remmen, er is oorlog in Europa en de energiecrisis maakt het ook niet bepaald makkelijker. Niet iedereen mag trouwens zomaar een aandeel Porsche kopen: alleen beleggers uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland mogen dat doen.

Handel met Zuid-Amerika terug in beeld

07:35 uur – Brussel, België. De Europese Commissie heeft de gesprekken met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok hervat. Dat meldt POLITICO. Het Mercosur-blok – dat bestaat uit de landen Argentinië, Brazilie, Paraguay en Uruguay – is een groep democratische landen die nauwere banden met Europa willen. De handelsovereenkomst lag al ruim twee jaar in de vriezer, maar Brussel waagt nu een poging om de overeenkomst nieuw leven in te blazen. En dat is ook voor Europa niet onbelangrijk. Europa is zich er meer dan ooit van bewust dat het dringend op zoek moet naar een variatie aan handelsbetrekkingen en minder afhankelijk moet worden van Rusland en China. 

Het Mercosur-blok is de perfecte kandidaat voor beiden, meent de Europese Unie. Samen zouden de EU en Mercosur een markt van ongeveer 720 miljoen mensen creëren. Maar of alle EU-lidstaten daar blij mee zijn, valt te betwisten. In Oostenrijk en Frankrijk, bijvoorbeeld, is dat niet het geval. Al eerder voerden machtige landbouwlobby’s daar fel campagne tegen de overeenkomst die ernstige concurrentie zal veroorzaken voor Europa’s sterk beschermde agro-industriële giganten.

Rusland steekt stokje voor oversteek naar Georgië

07:15 uur – Vladikavkaz, Rusland. De autoriteiten van de Republiek Noord-Ossetië, een zelfstandige republiek binnen de Russische Federatie, laten geen vluchtende Russen meer de grens naar Georgië oversteken. Dat meldt Deutsche Welle. Sinds de Russische president Poetin zijn gedeeltelijke mobilisatie van het leger aankondigde, sloegen veel mensen op de vlucht om aan een de dienstplicht ontkomen. Georgië, dat zich geografisch tussen Rusland en het Midden-Oosten bevindt, was daarbij een populaire bestemming. 

De afgelopen dagen staken maar liefst 20.000 Russen de grens naar Georgië over. Om te voorkomen dat nog meer Russen het land ontvluchten, heeft het hoofd van de Republiek Noord-Ossetië ambtenaren het bevel gegeven de toegang van auto’s tot de kleine bergrepubliek te beperken. Hij liet weten dat de regio in “hoogste staat van paraatheid” is geplaatst. “We zullen fysiek niet in staat zijn om orde en veiligheid te garanderen als deze stroom blijft toenemen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie