Brusselse koffie op dinsdag 6 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege dinsdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Albanese premier blik vooruit op EU-Westelijke Balkantop

08:50 uur – Tirana, Albanië. Vandaag reist het Brusselse circus af naar Albanië om het met de Balkanlanden te hebben over hun relatie met de EU. In tijden waarin ook China en Rusland strijden voor invloed in de regio, zal het een belangrijk moment worden om de Balkanlanden perspectief op EU-toetreding te bieden. 

De Albanese premier Edi Rama zei tegen Euractiv dat hier wel voorzichtig mee omgegaan moet worden: “We mogen niet vergeten dat het integratieproces een individueel en op verdiensten gebaseerd proces is. Daarbij moeten wij eerst al ons huiswerk gemaakt hebben. Dit is geen examen waarbij we een spiekbriefje kunnen gebruiken.” Volgens Rama zouden sommige landen, zoals Griekenland, wel gefraudeerd hebben bij de hervormingen die ze moesten doorvoeren voor hun EU-toetreding.

Albanië startte pas deze zomer officieel zijn gesprekken over toetreding. Dat deze lang op zich lieten wachten, komt door bepaalde rechtsstaathervormingen die het land steeds maar niet rond krijgt. “Achteraf gezien zijn er altijd dingen die we beter hadden kunnen aanpakken”, zegt Rama daarover. Op dit moment zou Albanië vooral werk maken van de hervormingen in verband met de persvrijheid.

Pfizer-CEO slaat uitnodiging Europees Parlement af

08:30 uur – Brussel, België. Het Europees Parlement voert een onderzoek naar de inkoop van vaccins tijdens de coronacrisis, om daaruit lessen te trekken. De Europese Rekenkamer uitte immers eerder al felle kritiek dat de initiële tekorten aan vaccins in de EU veroorzaakt werden door de onhandige contracten die de Commissie sloot.

Een cruciaal puzzelstukje uit het onderzoek is de deal die de Europese Commissie met vaccinfabrikant Pfizer sloot. De voorzitter van de Europese Commissie zou die persoonlijk met de topman van Pfizer, Albert Bourla, via sms hebben beklonken. Toen journalisten, de Ombudsman of de Rekenkamer die deal vervolgens nader wilden bekijken, bleken de berichtjes in rook te zijn opgegaan. Het Europees Parlement wilde Bourla daarom zelf maar eens aan de tand voelen. Gisteren weigerde hij echter voor de tweede keer om op te komen dagen voor die hoorzitting. Dat schrijft De Standaard.

Nederland heeft op één na hoogste zorgkosten van Europa

08:10 uur – Den Haag, Nederland. Enkel Duitsland geeft per inwoner meer uit aan zorg dan Nederland. Daarmee maakt Nederland een felle inhaalbeweging: in 2018 stond het nog op de tiende plaats van Europa. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde dat Nederland in 2020 qua zorgkosten gemiddeld 5.108 euro per burger uitgaf. Volgens het CBS echter zijn die cijfers ondertussen alweer gedateerd en liepen de zorgkosten in 2021 nog eens met 7,6 procent op. De gemiddelde eigen bijdrage die Nederlanders betalen, behoort met 9,3 procent relatief gezien dan wel weer tot de laagste van Europa. Dat schrijft het NRC.

Duitse Zeitenwende blijft uit

07:50 uur – Berlijn, Duitsland. Volgens bondskanselier Olaf Scholz luidde de Russische invasie een nieuw tijdperk voor Europese defensie in, een ware Zeitenwende. Hij verklaarde dat Duitsland daarom in korte tijd zijn defensie-uitgaven ging opvoeren naar de NAVO-norm van twee procent. Een historisch besluit aangezien Duitsland de laatste decennia steeds vrij terughoudend was, door het militaire verleden van het land.

Maar negen maanden na de aankondiging valt nog niets te merken van die Zeitenwende. De kritiek begon te groeien en dus liet het ministerie van Defensie weten dat het die twee procent dit jaar en waarschijnlijk ook volgend jaar niet meer gaat halen. In 2023 zouden de defensie-uitgaven zelfs iets afnemen. Als oorzaak voor de vertraging stelt het ministerie dat de aanbestedingen voor nieuw materiaal moeizaam verlopen. De twee procent zou wel sowieso nog voor het einde de termijn van de huidige regering in 2025 gerealiseerd worden. Dat schrijft Politico.

Komt vandaag de Hongaarse dag des oordeels?

07:30 uur – Brussel, België. Hongarije haalde de deadline niet waartegen ze anticorruptiehervormingen van de EU moest doorvoeren. De Europese Commissie stelde vervolgens voor om 7,5 miljard euro aan EU-subsidies voor Hongarije te blokkeren. Vandaag stemmen de ministers van Financiën over de finale goedkeuring van dat voorstel.

Maar volgens de Volkskrant gaan de ministers dat besluit waarschijnlijk uitstellen. Slechts een beperkt aantal kleinere lidstaten, waaronder Nederland, België en Luxemburg, staat immers vol achter het commissievoorstel. Veel van de grotere lidstaten willen dat de Commissie zich voorzichtiger opstelt en toch nog eens gaat kijken of Hongarije geen anticorruptiehervormingen meer heeft doorgevoerd tussen het verstrijken van de oorspronkelijke deadline (19/11) en de dag van de stemming. De verwachting is dat de ministers daarom pas op een extra stemmoment vlak voor hun eigen deadline (19/12) de knoop gaan doorhakken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie