Brussel baart kerstwonder
08:30 uur – Brussel, België. De Europese energieminister hebben gisteren het onmogelijke gedaan: het akkoord over een Europees gasprijsplafond is er. Maar daarvoor konden ze niet op de steun van Nederland rekenen: minister Rob Jetten noemde de uitkomst een nog steeds “potentieel onveilig” plan.
Een meerderheid koos uiteindelijk voor een drempel van 180 euro per megawattuur waar de gasprijs drie dagen lang boven moet liggen voordat het plafond in werking treedt. Bovendien moet het verschil tussen de wereld- en de Europese gasprijs minsten 35 euro bedragen om het mechanisme aan te zetten. Die voorwaarde moet de leveringszekerheid veiligstellen. Wanneer de rest van de wereld ook veel voor gas betaalt, kunnen leveranciers de EU immers links laten liggen als wij weigeren te betalen wat overal ter wereld de gangbare prijs is.
Als aan deze twee voorwaarden is voldaan, treedt het plafond in werking voor minstens twintig werkdagen en mag de Europese gasprijs maximaal 35 euro boven de wereldprijs liggen. Vanaf 15 februari wordt het systeem in de gehele EU toegepast. Het volledige verhaal lees je bij Brusselse Nieuwe.
Nederlandse wijn krijgt beschermde EU-status
08:20 uur – Tiel, Nederland. Drie wijngaarden uit het Rivierenland, een gebied waar de Achterhoek en Betuwe onder vallen, vroegen een “Appellation d’Origine Protégée” aan. Producten met deze status mogen enkel een bepaalde productnaam krijgen wanneer ze ook daadwerkelijk in een vastgestelde regio en onder strenge voorwaarden worden geproduceerd. De Europese Commissie heeft nu geoordeeld dat wijn uit het Rivierenland die officiële status krijgt. Dat schrijft het NRC.
Miljardenboetes op komst voor Facebook?
08:10 uur – Brussel, België. Wie Facebook gebruikt, kan bijna niet om Marketplace heen, Facebooks eigen tweedehandsmarkt. Facebook heeft Marketplace ingebouwd in zijn hoofdplatform waardoor Facebookgebruikers automatisch toegang krijgen. De Europese Commissie vindt dit echter misbruik van Facebooks marktmacht omdat het voor oneerlijke concurrentie met platforms zoals Ebay zorgt. Als diezelfde concurrenten een zoekertje voor hun eigen website op marketplace willen plaatsen, zijn ze bovendien gedwongen om data op te geven waarmee Facebook beter tegen hen concurreert. Ook dat is misbruik van marktmacht, oordeelt Brussel.
Het is nu aan Facebook om met een verdediging tegen de aantijgingen te komen. Wanneer de Commissie die onvoldoende acht, mag het bedrijf een boete verwachten die kan oplopen tot tien procent van de wereldwijde jaaromzet.
Nederlander is de rijkste Europeaan
07:45 uur – Den Haag, Nederland. Met een vermogen 176.510 euro is de gemiddelde Nederlander de rijkste van de 10 belangrijkste EU-landen. Dat berekende kredietverzekeraar Allianz Trade. De gemiddelde Duitser komt maar net aan de helft van dat bedrag en in Portugal ligt het gemiddelde vermogen zelfs 4,5 keer lager. De Belgen doen het met een mooie tweede plaats ook zeker niet slecht.
De afgelopen tien jaar steeg het vermogen van de gemiddeld Nederlander met maar liefst 7230 euro per jaar. Zijn mooie cijfers heeft de Nederlander vooral te danken aan bovengemiddeld sparen en het halen van de hoogste beleggingsrendementen binnen de EU. Dat schrijft De Telegraaf.
Duitsland en Frankrijk willen “groen partnerschap” met de VS
07:30 uur – Washington D.C., Verenigde Staten. Wat moeten we doen nu de VS aantrekkelijke groene subsidies aan Amerikaanse bedrijven geeft en er een leegloop van de Europese industrie dreigt? Gewoon meedoen! Althans, dat stellen Duitsland en Frankrijk in een gezamenlijke non-paper.
Volgens Politico willen de Duitse en Franse minister van Economische zaken dat de EU een gelijkaardig subsidiepakket ontwikkelt, maar Europese bedrijven ook in aanmerking komen voor de Amerikaanse subsidies, en vice versa. Begin januari zal het duo naar Washington reizen om voor hun plan te pleiten.