Brusselse koffie op 19 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Cyprus wil niet meewerken aan nieuwe Europese sancties tegen Rusland

09:00 uur – Nicosia, Cyprus. Volgens Politico doet Cypriotisch president Nicos Anastasiades er alles aan om zijn scheepvaartindustrie te beschermen tegen nieuwe Russische sancties. In navolging van Ruslands invasie in Oekraïne denkt de Europese Commissie er namelijk over na om schepen die onder Europese vlaggen varen te verbieden Russische olie te vervoeren.

“Als we naar de Brusselse bureaucraten zouden luisteren, gaat het zeker niet Rusland zijn die hiervoor de prijs gaat betalen. Het is de scheepvaart in Griekenland, Cyprus en Malta die hier de gevolgen van gaan dragen”, aldus Anastasiades. Volgens de Cypriotische president zit het probleem voornamelijk in het feit dat schepen zelf kunnen kiezen onder welke vlag ze varen. De nieuwe sancties zouden er zo voor zorgen dat de schepen simpelweg hun vlag veranderen, maar alsnog doorgaan met Russische olietransport. Gevolg: lidstaten lopen belastinginkomsten mis, maar voor de Russische energiesector verandert er bitter weinig.

Europese Centrale Bank kijkt naar Amazon voor digitale euro

08:40 uur – Frankfurt am Main, Duitsland. De Europese Centrale Bank (ECB) vroeg vijf techbedrijven, waaronder Amazon, om een prototype voor de digitale euro te ontwikkelen. 49 andere kandidaten die zich hadden aangeboden om mee te werken aan het project beten in het stof. Volgens De Standaard heeft Amazon de opdracht gekregen om zich te focussen op de rol van de digitale munt bij het online winkelen.

Met de munt wil de centrale bank een stabieler alternatief aanbieden voor andere cryptomunten. Dat er op de huidige cryptomunten nauwelijks overheidscontrole zit, zint de Europese Centrale Bank niet. Critici van de digitale euro halen echter aan dat het juist de hoofdgedachte is achter cryptomunten dat centrale banken niet kunnen ingrijpen.

In juli is het laatste jaar ingegaan dat de Europese Centrale Bank een verkennend onderzoek doet naar de munt. Daarna weten we of de centrale bank het project ook echt gaat doorzetten. Wie niet kan wachten om de munt zelf te gebruiken, zal overigens nog eventjes geduld moeten hebben: de ECB liet eerder al weten dat het vijf jaar kan duren vooraleer de munt klaar is.

Frans-Duits gasproject bijna rond

08:15 uur – Parijs, Frankrijk. De laatste horde voor het gas-solidariteitsplan van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in zicht. Enkel de Franse Hogere Energieraad moet nu nog haar mening geven over de kosten van het project voordat het licht definitief op groen gaat. Dat meldt Euractiv.

Op 10 oktober zou de aftrap dan gegeven worden. Scholz zal opgelucht zijn dat Frankrijk zich heeft voorgenomen om deze winter extra gas te leveren aan zijn land. Omdat Rusland de Nordstream-1-gaspijplijn dichtdraaide, begon het ernaar uit te zien dat Duitsland een winter vol gastekorten te wachten stond. Het solidariteitsplan zou Duitsland zo’n 100 gigawatt uur per dag aan energie kunnen opleveren.

Hongarije ziet 7,5 miljard euro aan Europese subsidies in rook opgaan

07:50 uur – Boedapest, Hongarije. De Europese Unie worstelde al langer met de afbrokkelende rechtsstaat in Hongarije. Voor het eerst laat de Europese Commissie de Hongaars premier Viktor Orbán nu de gevolgen voelen: 65 procent van de Europese fondsen waar Hongarije aanspraak op maakt, worden achtergehouden. Dat wil de Europese Commissie doen door het in 2021 gelanceerde rechtsstaatmechanisme in te zetten.

Het mechanisme stelt dat er sancties kunnen volgen wanneer de basis van de rechtsstaat van een lidstaat niet op orde is. Een tweede voorwaarde is dat de financiële belangen van de Europese Unie gevaar lopen. Aan beide voorwaarden is nu voldaan volgens Eurocommissaris voor Begroting Johannes Hahn.

Als Hongarije de sanctie wil zien verdwijnen, moet het maatregelen nemen om te waarborgen dat de Europese subsidies goed besteed worden. Binnen een maand moeten de lidstaten aangeven of ze akkoord gaan met de sanctie tegen Hongarije. Wie meer over de kwestie wil weten, kan terecht bij zo goed als elke krant of bij Brusselse Nieuwe.

Juridisch verzet groeit tegen “valse groene labels” Commissie

07:30 uur – Brussel, België. Toen de Europese Commissie in 2020 haar taxonomie-plan lanceerde, moest het voor eens en altijd duidelijk zijn welke energiebronnen officieel als “groen” zouden gelden. Volgens de Financial Times mag de Europese Unie echter juridisch verzet verwachten over de keuze om ook gas en kernenergie een groen label te geven.

Zo dienden ngo’s Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds al een verzoek in bij de Commissie om de labels te herzien. Ngo Client Earth haalt aan dat gas een groen label geven niet enkel ecologische gevolgen heeft, maar ook bij heeft gedragen aan de hoge energieprijzen omdat het label investeringen in de energiebron heeft aangemoedigd. De ngo’s lieten weten naar het Europese Hof te stappen als de Commissie niet wil toegeven.

Verschillende groene en linkse Europarlementariërs proberen het Europees Parlement dan weer te overtuigen om juridische stappen te ondernemen tegen de Commissie. De slaagkansen van dat plan lijken echter klein, aangezien daar een meerderheid in het Parlement voor nodig is. Tot slot willen ook Luxemburg en Oostenrijk het groene label van kernenergie juridisch aanvechten. Begin oktober zou er meer te weten zijn over die zaak.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie