Brussels Peil: Je eigen feestje

De Europese Unie werkt richting 9 mei. In Moskou wordt dan altijd de overwinningsparade gehouden die dit jaar nog meer glans moet krijgen met één overwinning op het slagveld in Oekraïne. Maar de Europese Unie wil het Russische feestje op die dag drastisch verstoren met woorden en daden.

2 min. leestijd

De woorden zijn voor de Franse president Macron. Hij houdt een grote speech in Straatsburg, de stad van de vrede, de stad waar de Duitsers en Fransen vele oorlogen om vochten. En de stad waar nu het Europees Parlement een keer per maand vergadert. Macron zal een felle pro Europese speech houden, zo is de verwachting; met het accent op meer zelf doen (de strategische autonomie) een sterker leger en vergroening. Wellicht zegt hij ook nog wat over het lidmaatschap van Oekraïne van de EU.

Dat zijn de woorden. De daden moeten komen van het nieuwe sanctiepakket. Maandag komen de energieministers in Brussel bij elkaar voor een spoedberaad (zonder de Nederlandse minister Rob Jetten, die is verhinderd) om de nieuwe maatregelen te bespreken. De bedoeling is dat de nieuwe economische sancties op 9 mei ingaan, zodat het humeur van president Poetin dan behoorlijk wordt verpest. Over de inhoud verschillen de lidstaten nog van mening, maar dat een voorzichtige olieboycot bij de maatregelen zit, lijkt wel zeker.


In Brussels Peil verder aandacht voor India. De Europese Unie hoopt dat de grootste democratie van de wereld partij kiest in het conflict met Rusland. En dus waren zowel Ursula von der Leyen als Wopke Hoekstra deze week op bezoek. En we zouden het bijna vergeten maar de Brexit en de naweeën daarvan spelen ook nog. U kon er al over lezen op de site. Maar nu blijkt dat de Britten de afspraken anders uitleggen en er geen controle nodig is. Lees de analyse in de nieuwsbrief.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie