Brussel zet zich schrap voor nieuwe provinciale bestuurders

Nieuwe Statenleden en provinciale bestuurders gaan niet alleen met de provincie te maken hebben. Ook in Brussel moeten ze een oogje in het zeil houden. Het Huis van de Nederlandse Provincies maakt zich klaar om ze bij te staan.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Provinciale Statenverkiezingen zijn voorbij. De BoerBurgerBeweging (BBB) kwam in alle provincies als winnaar naar boven en bereidt zich voor op een behoorlijk aantal coalitieonderhandelingen. Niet alleen in Nederland werd met spanning uitgekeken naar de uitslagen, maar ook in Brussel. Daar maakt, nu de uitslag binnen is, het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) zich klaar voor een lading nieuwe bestuurders die de bijzonderheden van de Brusselse machine onder de knie moeten krijgen.

Het Huis van de Nederlandse Provincies vertegenwoordigt de twaalf provincies van Nederland in Brussel. Het behartigt de gezamenlijke belangen van de provincies, maar fungeert ook als vraagbaak voor beleidsmakers bij de provincies.

Verkiezingen

“Voor ons is het een jaar vol veranderingen”, zegt Femke Boersma, communicatieadviseur bij het HNP. “Er komen nieuwe gedeputeerden, nieuwe colleges en coalitieakkoorden.” Dat betekent opnieuw kijken op welke dossiers provincies lobby willen voeren en naar nieuwe bestuurders die ook Europese taken hebben.

“Zo’n 70 procent van de wetgeving in Nederland komt van de EU. Zo’n 80 procent van die wetgeving komt bij gemeentes, provincies en waterschappen te liggen”, zegt Boersma. Hun doel is dan ook om aan die bestuurders uit te leggen dat wat ze ook van Europa vinden, ze er iets mee moeten. “Anders krijg je wetgeving waar je geen hand in gehad hebt, maar wel iets mee moet doen. Wij maken dus duidelijk: dit is Europa. Als je dit wil doen, moet je daar zijn.”

Stikstof is een goed voorbeeld. Europese regels over de bescherming van de natuur leidden in Nederland tot strenge stikstofregels. Er mag daardoor minder gebouwd worden en boeren mogen minder bemesten. Problemen waar de provincie mee aan de slag moet. Eddy van Hijum, gedeputeerde in Overijssel, haalde eerder al nieuwe wetgeving aan. Een natuurherstelwet zou bescherming van de natuur verder opschroeven. Overijssel vindt het plan niet goed doordacht en probeert dat via lobbyisten in Brussel te beïnvloeden.

De Brusselse bubbel

Het is dus belangrijk voor beleidsmakers om te weten hoe de EU werkt. En daar komt het Huis van de Nederlandse Provincies bij kijken. Neem bijvoorbeeld de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. “We gaan ervanuit dat BBB in veel colleges gaat komen. Ik kan me voorstellen dat er veel nieuwe Statenleden en bestuurders gaan zijn”, zegt Boersma. Om ze te informeren heeft het Huis van de Nederlandse Provincies al een podcast samen met Brusselse Nieuwe gemaakt en een verkiezingsdebat georganiseerd. Daarnaast zijn er al documenten voorbereid waarin het beleidsgebied ‘Europa’ aan provincies uitgelegd wordt.

Ook in oktober staat er al een bezoek aan Brussel in de planning. Het Huis van de Nederlandse Provincies informeert dan bestuurders en Statenleden uit de provincies over de werking van de EU. “Zo leren ze Brussel kennen en kunnen ze een netwerk opbouwen”, aldus Boersma.

Nog even wachten

Voor nu is het nog even wachten tot de coalities gevormd zijn. “We kunnen die coalities niet beïnvloeden, maar hopen wel dat iedereen beseft dat de EU een volwaardige vierde bestuurslaag is, die niet meer weg te denken is uit de provinciale politiek”, zegt Boersma. De bal ligt volgens haar nu in hun kamp, zij hebben de taak om Europa op te nemen in de coalitieakkoorden. “Doe er je voordeel mee.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie