Brussel wil meer legale migratie als antwoord op personeelstekorten

De tekorten op de Europese arbeidsmarkt zetten de economie onder druk. Oplossing? Meer arbeidsmigratie uit landen buiten de Europese Unie.

2 min. leestijd

Tunesië, Egypte en Marokko: de Europese Commissie wil meer arbeidsmigratie uit deze landen tot de Europese Unie toelaten als antwoord op de personeelstekorten op de Europese markt. Het ontwerpvoorstel Vaardigheden en talent naar de EU halendat eind dit jaar van start moet gaan, wil het verkrijgen van een werkvergunning voor arbeiders uit niet-EU-landen vergemakkelijken. Talenten die de EU hard nodig heeft, aldus de Commissie.

Goede ontwikkeling

Hoeveel extra arbeidsmigranten worden toegelaten, deelt de Commissie nog niet mee. Dat ligt politiek namelijk erg gevoelig. Wel gaan er positieve stemmen op, zoals die van Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66):

Zo zou de legale migratie de Europese economie ten goede kunnen komen. Geëmigreerde werknemers vullen de tekorten op de Europese arbeidsmarkt op. Hierdoor verbetert het concurrentievermogen en is er meer economische groei. “Met de extra arbeidskrachten wordt de economische dip, ontstaan na de COVID-19-pandemie, sneller overwonnen. Er ontstaat bovendien ademruimte voor groene initiatieven”, aldus de Commissie. 

Naast economische redenen voor het uitbreiden van legale migratie, zou het verbeteren van de samenwerking met niet-EU-landen ook de irreguliere migratiestroom naar de EU kunnen verminderen.

In een notendop

De Commissie wil dat lidstaten niet alleen aanvragen uit EU-lidstaten, maar ook uit landen buiten de Europese Unie aanvaarden. Ook moet de afwikkeling van de gehele administratie van een arbeidsmigrant nu binnen de 4 maanden gebeuren. Binnen die tijd moet de beslissing genomen worden of hij/zij mag werken, alsook het inreisvisum vertrekt worden.

Daarnaast mag een arbeidsmigrant met een arbeidsvergunning van werkgever veranderen en wordt zijn vergunning niet ingetrokken tot drie maanden nadat hij of zij werkloos is geworden. Een ander belangrijk voorstel van de Commissie heeft te maken met het bestraffen van werkgevers die de arbeidsvoorwaarden van de migranten schenden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie