Brussel vraagt burgers mening over warmtepompen

Iedereen die dat wil kan de komende weken meedenken over een nieuw plan om warmtepompen zo snel mogelijk gemeengoed te maken. Deze ‘raadpleging’ duurt nog een paar weken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese energiesector moet groener worden en minder afhankelijk van Russische fossiele brandstoffen. Om dat te bewerkstelligen wordt er in Brussel gewerkt aan het RePowerEU-plan. Zo wil de EU snel een einde maken aan het spekken van Poetins oorlogskas.

Om er ondertussen wel warmpjes bij te blijven zitten, moeten de ouderwetse cv-ketel grotendeels vervangen worden door de zuinigere en duurzamere warmtepomp. Hiermee kunnen gebouwen verwarmd worden zonder aardgas. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit, en haalt warmte uit de lucht en de grond als een soort omgekeerde koelkast.

Burger weet raad

In het RePowerEU-plan stelt dat er in 2030 zo’n 30 miljoen warmtepompen bij moeten komen in de Europese Unie. Helaas gaat dit minder snel dan verwacht. Wanneer er niet snel meer actie ondernomen wordt, loopt Brussel het risico dat 22 miljoen oude verwarmingssystemen vervangen zullen worden door modernere fossiele ketels.

Om de EU-burgers niet in de kou te laten staan, is de Europese Commissie nu met een plan gekomen om de uitrol van warmtepompen te versnellen. Dit plan is gebaseerd op vier actiepunten, zoals het toegankelijker maken van financiering en betere wetgeving. Ook komt er een platform voor kennisuitwisseling tussen de Commissie, de lidstaten en de sector. Daarnaast wordt er gewerkt aan betere communicatie over het belang van warmtepompen met consumenten en bedrijven.

Dat plan wordt nu dus onderworpen aan kritische inspectie door iedereen die zijn zegje wilt doen. Reageren kan hier tot 26 mei. Overigens zijn we er daarna nog niet: later dit jaar volgt nog een tweede raadpleging. Daarna moet de Commissie het voorstel nog goedkeuren.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet