Brussel komt met spionagehandleiding om techbedrijven in de gaten te houden

De Europese Commissie heeft plannen onthuld om nauwlettend toezicht te houden op bedrijven en personen die aanzienlijke investeringen buiten de EU doen. Hierbij willen ze ook gegevens verzamelen over personeel dat buiten de EU gaat werken.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

De Europese Commissie stelt een reeks aanbevelingen voor om investeringen in “kritieke technologieën” in het buitenland beter te volgen. Voornamelijk activiteiten op het gebied van halfgeleiders, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en kwantum-technologie worden gewantrouwd.

De Europese Commissie hoopt zo een beter beeld te krijgen van de mogelijke risico’s die uitgaan van dit type investeringen. Ze wil bedrijven en mensen in de gaten houden die geld in buitenlandse ondernemingen steken, die durfkapitaal verstrekken, samenwerkingsverbanden opzetten (ook wel joint ventures), of betrokken zijn bij fusies.

Spionagehandleiding

In een ‘witboek’ (plannen waar iedereen zijn mening over kan geven) komt de Europese Commissie met een reeks aanbevelingen om grondig te spioneren. Zo moet er voor elke verdachte investering informatie verzameld gaan worden over het precieze bedrag, de betrokken producten, diensten of technologieën, de datum en eventuele toekomstige plannen.

De Europese Commissie streeft ernaar informatie te verzamelen die teruggaat tot 2019. Daarnaast wil zij dat er lijsten worden opgesteld van personeel dat van Europese bedrijven overstapt naar ondernemingen buiten de EU. Die moeten van top tot teen doorgelicht gaan worden. Zo wil de Commissie onder andere hun volledige naam, adres, nationaliteit, taakbeschrijving en eventuele toekomstplannen weten.

Haalbaarheid

Het Nederlandse kabinet heeft in een eerste reactie laten weten niet afwijzend te staan tegenover de plannen. Maar er zijn vragen over de omvang van het voorgestelde toezicht en de juridische haalbaarheid ervan. Ook is het kabinet er geen voorstander van om ook “de mobiliteit van personeel” te gaan monitoren. Tot 17 april kan het publiek reageren op de plannen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie