Brussel buigt zich over invasie Oekraïne

4 min. leestijd

Inmiddels is ook de stemming van het Europees Parlement binnen: met een overgrote meerderheid (637 voor en 13 tegen) heeft het Parlement een resolutie aangenomen die Oekraïne dichter bij de Europese Unie zal proberen brengen. Ook is het een felle veroordeling van de Russische invasie van het land. PvdA, VVD, CDA, JA21, GL, D66, CU, SGP, PvdD en Rookmaker hebben voor gestemd, FvD tegen.

In Brussel wordt zowel binnen als buiten het Europees Parlement een sterk signaal afgegeven: Europa staat achter Oekraïne. Maar is er ook een kans dat het land, dat kampt met een Russische invasie, een tweede geel-blauwe vlag van harte mag nemen en de 28ste lidstaat zal worden van de Europese Unie? In het Europees Parlement wordt er twee uur uitgetrokken om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

Oorlogspresident aan het woord

Parlementsvoorzitter Roberta Metsola opent de vergadering in een overvolle zaal: “Niets dan zonnebloemen, maar ook Kalasjnikovs. De Oekraïners tonen dat onze manier van leven het waard is om voor te vechten.” De oren worden gespitst wanneer de Oekraïense president Zelensky via een wazige videoverbinding zich tot Europa wendt: “Bewijs dat je ons niet laat gaan, bewijs dat je Europeaan bent en dat het leven zal winnen over de dood, het licht over de duisternis.” 

Terwijl de raketten inslaan in Oekraïne en de vertaler van het Europees Parlement hapert en in tranen uitbreekt, stelt Zelensky: “Ik lees niet van papier, want die fase zijn we voorbij. Het gaat om echte mensen, die komen om. We geven onze levens, hier, vandaag. Voorwaarden. Voor vrijheid. Om gelijk behandeld te worden, zoals jullie.”

“Geopolitiek terrorisme”

Ruslan Stefanchuk, voorzitter van het  Oekraïnse parlement, vervolgt: “Ons recht om een democratische staat te zijn en om dat te ontwikkelen, wordt verwoest. Europa staat nu op een kruispunt. Ik weet dat jullie naar economische sancties kijken, maar onthoudt goed: Oekraïne is momenteel de grens naar de geciviliseerde wereld aan het bewaken, niemand kan voorspellen wat er gebeurt als Oekraïne valt. 

Charles Michel, de Voorzitter van de Europese Raad, richt zich tot president Zelensky: “Uw woorden snijden door ons hart en ziel en tonen de ernst van de zaak. Het is een serieuze uitdaging die serieuze beslissingen vereist. Bloed en oorlog hebben Europese grond bereikt. Dit is geopolitiek terrorisme.”

Michel verheft zijn stem voor het eerst in lange tijd: “Rusland. Stop de oorlog, ga naar huis, laten we praten! Onze gezamenlijke toekomst staat op het spel.” Het laatste Europese kopstuk, Ursula von der Leyen, vult aan: “Daarom zet Europa allerlei middelen in. De eenheid die Europa hierin toont, doet mijn hart opbloeien. En vrees niet: we bevriezen alles, van luxe jacht tot de Russische centrale bank. We bevriezen de financiële injecties in deze oorlog.”

Nederland

Een groot aantal Nederlandse politici wilde ook meedoen aan het debat, toch kreeg enkel Malik Azmani (VVD) spreektijd: “De Europese Unie toont haar eenheid. Dat we meer zijn dan een soft-power. Wat ons nu rest is het isoleren van Poetin, zijn regime en zijn economische positie. Dit is slechts het begin, we moeten meer doen”.

Dat kan volgens Azmani bijvoorbeeld door meer Russen uit te sluiten van SWIFT en Russische schepen te weren van Europese havens. “Mijn boodschap aan het Oekraïense volk: de Europeanen staan aan jullie zijde.”

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) laat in een reactie aan Brusselse Nieuwe weten: “Wat Poetin momenteel aan het aanrichten is in Oekraïne, daar zijn geen woorden voor. Het leed van de Oekraïense bevolking, is met geen pen te beschrijven. Dus van Europa mag verwacht worden dat we er alles aan doen om de Oekraïense bevolking te helpen. Ook al gaan de sancties onszelf ook pijn doen. Want het hele sanctiepakket: daar zullen we in de Europese Unie zelf ook de consequenties van gaan voelen.”

De vergadering in het Europees Parlement werd afgerond met een massale steunbetuiging voor de deur, waar een grote menigte is samengekomen:

https://twitter.com/petervdalen/status/1498672011236843520?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie