Brexit krijgt een staartje dat Brussel niet zint

Een besluit van het Britse Lagerhuis om delen van een eerder handelsakkoord met de Europese Unie buiten werking te stellen, zet de relatie tussen Brussel en Londen onder druk. Kan de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk nog vertrouwen nu het land zonder overleg terugkomt op afspraken?

2 min. leestijd

Terwijl de Britse premier Boris Johnson in moeilijk vaarwater lijkt terechtgekomen met het vertrek van de ene minister na de andere (inmiddels al vier), heeft het Britse Lagerhuis, onderdeel van het Britse parlement, een stap gezet in het opbreken van een eerder handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk: het Noord-Ierse protocol.  Eerder deze maand deed de regering van Johnson het voorstel om elementen uit dit handelsakkoord, waarin staat dat Noord-Ierland bepaalde banden blijft behouden met de Europese Unie, te schrappen. Nu het voorstel is aangenomen, is de trap tegen de Europese schenen compleet.

Wederzijds vertrouwen geschaad

Dit is problematisch, omdat het aantoont dat Londen de Brexitafspraken, waar het Noord-Ierse protocol een onderdeel van vormde, niet volledig nakomt. Die houding doet afbreuk aan de vertrouwensband tussen Brussel en Londen, weet ook Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) die de kwestie in het Europees Parlement op tafel heeft gelegd.

 “We zullen het Verenigd Koninkrijk wijzen op de veroorzaakte schade als gevolg van deze nieuwe wetgeving en herinneren aan de afspraken die zij eerder met ons hebben gemaakt. Deze actie van de Britten brengt schade toe aan het onderlinge vertrouwen, is in strijd met het internationale recht en brengt de vrede in Noord-Ierland in gevaar.”

Waar gaat het over?

In 2019 kwamen Brussel en Londen overeen dat Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, grotendeels binnen de Europese markt en douane-unie zou blijven. Zo kan Noord-Ierland zonder grenscontrole handel blijven drijven met Ierland, dat wel lid is van de Europese Unie. Maar met dat Noord-Ierse protocol werd ook een muur opgetrokken tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Dat gaat ten koste van de handel van de Britten. Daarom heeft de Britse regering, op eigen houtje, beslist delen van het Noord-Ierse protocol buiten werking te stellen. Uiteindelijke doel? De grenscontroles afschaffen die door het protocol nu nog bestaan tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie