Boze brief naar Europese Commissie

2 min. leestijd
Businessman sitting at workplace desk holding yellow envelope take out received paper letter notice sheet, close up image. Business correspondence, corporate news, notification or invitation concept

De Europese Commissie moet ophouden met dralen en treuzelen. Jan Huitema (VVD) heeft samen met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) een brief op poten naar de Eurocommissarissen gestuurd met het verzoek om dierlijke mest te mogen gebruiken om kunstmest van te maken.

Organische kunstmestvervangers heet het officieel. En Nederland wil dat boeren toestemming krijgen om op die manier mest te gebruiken. Volgens onderzoeken gedaan door de Europese Commissie is het veilig en zorgt het dus niet voor extra stikstof op het land. Bovendien past het volgens Huitema helemaal in de strategie van Brussel om te streven naar een onafhankelijk en meer circulaire landbouw. Maar de Europese Commissie aarzelt. In de wandelgangen valt te horen dat met name het directoraat-generaal Milieu twijfelt of het niet een truc is om onder de strenge nitraatregels uit te komen.

Minder energie

Huitema kan daar boos over worden. Hij vertelde recent in Straatsburg dat iedereen baat heeft bij het toestaan van organische kunstmestvervangers. “De kunstmestprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne gigantisch hoog en door dit toe te staan help je boeren om hun kostprijs te verlagen. Bovendien is het proces om kunstmest te maken enorm energie-intensief; we zouden dus minder afhankelijk worden van Russisch gas door dierlijke mest te gebruiken.”

Door de brief te sturen hoopt Huitema de druk op de ketel te houden. Ook minister Staghouwer probeert zijn Europese collega’s te overtuigen om dierlijke mest op deze manier te gebruiken. Hij wil wel een toezegging die niet maar voor een paar jaar is, omdat het om forse investeringen gaat die niet in enkele jaren terug zijn te verdienen. Staghouwer wil voor ministens tien jaar toestemming om organische kunstmestvervangers te gebruiken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie