Na de extra NAVO-vergadering van vrijdagmorgen volgde vrijdagmiddag de extra Raad van Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Daar ging het over de uitwerking van het sanctiepakket dat woensdag deze week in werking is getreden. Josep Borrell, de chef Buitenland van de Europese Unie, gaf na afloop een persconferentie. “We verzwakken de Russische economie en proberen tegelijk de kracht van Oekraïne te vergroten.”
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) liet naderhand weten vooral tevreden te zijn over de gezamenlijke actie die de wereld tegen Rusland onderneemt. “Vanmorgen bij de NAVO-meeting waren Finland en Zweden erbij. Vanmiddag het Verenigd-Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Stoltenberg. Daar gaat een belangrijke signaalwerking vanuit: we trekken gezamenlijk op en geven samen een antwoord.”
Haven Rotterdam
En dat is voor Nederland van groot belang, legde Hoekstra uit. “We moeten gezamenlijk stappen nemen, dat is het belangrijkst.” Op een vraag of Nederland mogelijk bereid is om de Rotterdamse haven te sluiten voor Russische scheepvaart, gaf Hoekstra geen duidelijk antwoord. Hij liet weten dat er “geen maatregelen zijn waar we niet bereid zijn om over te spreken.” Wordt vervolgd.
Naast de Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren er ook afgevaardigden van de buiten de Europese Unie: de Buitenlandministers van Groot-Brittannië (Liz Truss), de Verenigde Staten (Antony Blinken) en Canada (Liz Truss) waren er. Net als de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Namens de Oekraïense regering was minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba aanwezig via een videoverbinding.
Rode Kruis
“Het lijkt erop alsof ze Oekraïne volledig willen vernietigen”, vatte Borrell de dramatische situatie in het land samen. De bommen sparen niets, zei hij. Scholen en ziekenhuizen worden geraakt en de grote stroom vluchtelingen die op gang is gekomen heeft het miljoen gepasseerd. “Er zullen nog meer vluchtelingen volgen”, zei Borrell. Daarom pleit de Raad Buitenlandse Zaken voor een corridor om mensen die dat willen veilig het land te laten ontvluchten en hulpverleners van het Rode Kruis juist het land in te laten. Die kunnen momenteel niet naar binnen en daardoor geen hulp verlenen.
Ook de aanval op de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja was onderwerp van gesprek. “Het is absoluut onacceptabel”, zei Borrell daarover. “Het kan catastrofale gevolgen hebben voor heel Europa, de Russen moet de veilige zones rondom kerncentrales respecteren.”
Koude Oorlog
Het sanctiepakket dat afgelopen woensdag in werking is getreden moet op de juist manier uitgevoerd worden. Borrell sprak van het dichten van ontsnappingsmogelijkheden, zodat de sancties aankomen zoals ze zijn bedoeld. Op die manier kan de Russische oorlogsmachine worden ondermijnd.
En dat kan, zo legde Borrell uit, ook het Russische volk raken. “Het doel is niet om het Russische volk te pijnigen”, legde hij uit, “maar om Poetin te raken. Een onvermijdelijk bijeffect is helaas dat de bevolking het ook gaat merken.”
Borrell voegde nog toe dat dit geen herhaling van de Koude Oorlog is, maar gaat om de soevereiniteit van alle landen. “Dit is niet het Westen tegen het Oosten, we verdedigen het internationaal recht.”